Telenor velger Huawei igjen

Bygger nytt 3G-mobilnett.

Telenor velger Huawei igjen
Huawei skal modernisere og drifte 3G-mobilnett for Telenor i Sverige. Bildet er fra Fornebu, der Huawei opererer en felles forskningsavdeling sammen med Telenor. Bilde: Per Ervland

Huawei har vunnet en gigantavtale med Telenor i Sverige og operatøren 3. Kineserne skal modernisere deres felleseide svenske 3G-mobilnett – men også levere all drift de neste fem årene.

Dette er nok et slag i ansiktet for Ericsson, som allerede var i ferd med å miste statusen som verdens største leverandør av teleutstyr.

Avtalen er den største Huawei noensinne har dratt i land, og ble snappet foran nesa til Ericsson, ifølge NTB.

– Avtalen er veldig, veldig viktig for oss. 3G står fortsatt for mesteparten av all trafikk i mobilnettet, selv om 4G vokser kraftig. Det er helt sentralt for oss å ha et fremtidsrettet 3G-nettverk, sier pressesjef i Telenor Sverige, Andreas Hamrin til digi.no.

Huawei ble valgt etter en samlet vurdering av funksjonalitet, servicenivå, kvalitet og pris, opplyser han.

Flere leverandører ble vraket i anbudsrunden. Hvilke, eller avtalens verdi, ønsker ikke Hamrin å kommentere. I dag er Nokia Siemenes leverandør av samme nettverk.

– Overrasket over at Ericsson ikke vant fram?

– Nei, det vil jeg ikke si. Nokia Siemens er jo heller ikke svensk. Huawei leverer allerede til flere teleoperatører i Sverige, kanskje til og med til alle svenske operatører, sier Andreas Hamrin.

Det er som kjent vanskelig å profet i eget land. Huawei har de siste årene blitt hoffleverandør av mobilnettene også til Telenor og Netcom i Norge.

Avtalen med Telenor og 3 sitt felleseide svenske selskap 3GIS blir av Huawei betegnet som en milepæl for dem.

- Det understreker den tekniske styrken i våre helhetlige løsninger profesjonelle driftstjenester, sier Huaweis sjef for Norden og sentral-Europa, Jim Lu i en pressemelding.

Overfører ansatte

Som ledd i driftsavtalen vil Huawei nå overta 27 ansatte fra 3GIS. Videre skal det kinesiske selskapet åpne et nytt kontor sentralt i Stockholm.

    Les også: