Telenor vil bygge digitalt TV-nett

Telenor kaster seg inn i et nytt forretningsområde og gir TV2 og NRK en ny utfordring.

Telenor kaster seg inn i et nytt forretningsområde og gir TV2 og NRK en ny utfordring.

Norge skal få nytt digitalt TV-nett og løpet så ut som det var helt fastlagt - NTV, eid av NRK og TV2 var de eneste som var interesserte i å bygge nettet. De to selskapene skulle ta den økonomiske risikoen og få gjort om dagens analoge sendenett til et digitalt.

Årsaken er plassmangel - med digitale sendinger får man plass til flere TV-kanaler og etterhvert HDTV.

Telenor har tidligere raslet med sablene og nå gjør telegiganten alvor med saken. Telenor Broadcast har i dag meldt interesse til Samferdsels-departementet for å bygge og drive digitalt bakkenett i Norge - i siste liten.

Telenor har tidligere sagt at de synes prosjektet er lite interessant, blant annet fordi bare 40 prosent av den norske befolkningen mottar TV gjennom luften. Resten har skaffet seg kabel eller parabol. Men Telenor ser nå likevel kommersielle muligheter, blant annet fordi utbyggingen blir billigere enn forventet.

Og Telenor har en heller spesiell fordel - det er Telenors heleide datterselskap Norkring som eier de 3000 sendemastene som dekker Norge. NTV skulle betale Telenor for å legge om til digitale sendinger, men nå vil Telenor gjøre jobben selv.

- Utbygging av sendenett og TV-distribusjon er vår kjernevirksomhet. Vi har kunnskap og erfaring til å oppfylle kravene til konsesjonssøkere for digitalt bakkenett. Vi vil bruke åpne standarder som fremmer konkurranse i bakkenettet for å sikre valgfrihet og mangfold for seerne. Samtidig kan vi tilby TV-kanalene digital distribusjon på like vilkår og uten eier-risiko. Derfor har vi meldt vår interesse for å søke konsesjonen for digitalt bakkenett for TV, sier Stig Eide Sivertsen, adm. direktør i Telenor Broadcast, i en pressemelding.

Og Telenor påpeker i sin pressemelding at selskapet har to fordeler som NTV ikke har.

Den ene er erfaring. Telenor påpeker at deres nå heleide datterselskap Canal Digital har erfaring "Selskapet har gjennomført overgang fra analog til digital TV på satellitt og i mange kabelnett. Selskapet har eget laboratorium som tester og kvalitetssikrer mottakere."

Telenor påpeker også at Telenor/Canal Digital har kundestøtte-apparatet som må til for å håndtere overgangen og brukerstøtten for alle som skal få digital TV:

Til toppen