Telenor vil ha betalt likevel

Telenor sier de ikke skal ta betalt av innholdsprodusenter, men har likevel sendt et rådyrt tilbud til Schibsted.

Telenor vil ha betalt likevel

Telenor sier de ikke skal ta betalt av innholdsprodusenter, men har likevel sendt et rådyrt tilbud til Schibsted.

De siste dagene har det rast en debatt i den norske Internett-bransjen etter at det ble kjent at Telenor skulle koble seg av det såkalte Nix-punktet. Det er gjennom Nix-punktet veldig mange internett-leveradører utveklser trafikk og Telenor skaffer seg nå mulighet til ta betalt for å utveksle internett-trafikk.

For Telenor har potensielt kraftig pressmiddel: Skal rundt 60 prosent av norske internett-brukere få se ditt innhold, må du inngå en avtale med oss. Dette bryter med modellen som har skapt dagens Internett: I dag sender alle data til alle - kobler du deg opp på internett får du tilgang til alt som ligger på internett.

    Les også:

Hittil har Telenor insistert på at de kobler seg av Nix-punktet, men på direkte spørsmål fra digi.no inisisterte pressetalsmann i Telenor, Arild S. Johannesen på onsdag "at Telenor ikke vil ta betalt av innholdsleverandører for at deres brukere skal få god tilgang, uavhengig av hvilken internettleverandør brukerne har.”

Det hevder en av Norges aller største innholdsprodusenter, Schibsted, er feil. IT-direktør i Schibsted, Dag Wigum, går til angrep mot Telenors påstander. For Wigum har fått et brev med en frisk regning i posten - noe som altså står i full kontrast med hva Telenor lover.

Schibsted er nettopp den type aktører som Telenor lover at ikke skal få en ekstra-regning, men Wigum har fått et tilbud fra Telenor om direkte utveksling av trafikk som er langt fra gratis.

Schibsted og NRK er koblet til internett med sin egen kabel til Internett. I utgangspunktet kan de miste kontakten med alle Telenors private kunder, men Telenor tilbyr dem nå - mot betaling - å få leie en linje inn til Telenor, forteller Wigum.

Aftenposten og Finn.no betaler i dag 100.000 kroner i året for å ha en forbindelse til NIX. Denne linjen er på 11 GB.

- Vi fikk et mye, mye dyrere tilbud fra Telenor på en linje som bare var på 1 GB, forteller Wigum.

Trolig har Telenor sikret seg at Wigum ikke kan røpe den konkrete prisen, men Wigum påpeker et enda et oppsiktsvekkende faktum.

- Telenor mente at prisene deres var rettferdig, for de var basert på prisene deres bedriftskunder betaler for internett-tilgang. Telenor vil altså ha betalt for både for å servere tilgang til internett og så ha betalt med samme priser for at andre som oss skal få tilgang til deres kunder, forteller Wigum til digi.no.

Schibsted og Wigum sa blankt nei til Telenors tilbud. Schibsted beholder i stedet koblingen til Nix og satser på at det går greit å sende trafikken sin via andre internettt-leverandører som har koblet seg til Telenor.

Også NRK fortalte på onsdag til digi.no at de har sagt nei til et tilsvarende tilbud fra Telenor, men NRK ville ikke si noe om prisen.

- Dette truer hele måten internett fungerer. En ting er Schibsted, men hva med de mindre internett- og innholds-leverandørene, spør Wigum.

Wigum har foreløpig ikke konfrontert Telenor med deres påstander om at de ikke skal ta seg betalt og kravet han selv har mottatt.

Schibsted kan sende trafikken sin gjennom andre leverandører, men Telenors tilbud inneholder en trussel: Inngå avtale med oss, ellers vil ikke store deler av de norske intenrett-brukerne få tak i innholdet ditt på en rask måte.

- Tregere utveksling mellom oss og Telenor kan jo ramme Telenor like mye som oss, det er deres brukere som eventuelt får en tregere tilgang på mye brukt innhold.

Telenor har argumentert overfor Schibsted at de vil ha betalt fordi de nå må investere så mye i utbyggingen av nettet sitt. Trafikken øker så mye, sier Telenor til Schibsted.

- Trafikken øker helt voldsomt, men skyldes primært fildeling og tjenster som Youtube, ikke innholdet norske aktører som vi produserer. Og Telenor har ikke dokumentert at de har så høye kostandene, prisene på nettverks-utstyr er blitt mye billigere de siste årene, påpeker Wigum.

- Dette er som at Motorola skulle trenge å utvikle nye brikker til sine mobiltelefonerog kreve at mobil-selskapene skulle være med å betale, mener Wigum. Telenor må bygge ut og ta seg betalt fra de som kjøper kapasitet på den måten de mener er fornuftig, sier Wigum til digi.no

Han mener myndighetene må begynne å regulere det norske internett-markedet.

- Telenor har mye av den samme posisjonene i mobilnettet: Myndighetene bør tvinge Telenor og alle andre internett-leverandører til å holde seg på Nix inntil saken er utredet. Både konkurransetilsynet og Post- og teletilsynet bør se på saken, sier Wigum til digi.no.

Han mener den endelige løsningen er enkel: Modellen med åpne nettverk der alle utveklser gratis til hverandre er den beste.

digi.no fikk ikke tak i informasjonavdelingen i Telenor da vi ringte.

Til toppen