BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor vil ha delt statlig fiber i Sverige

I Sverige vil Telenor vil ha ordentlig konkurranse mellom ADSL-leverandørene, men ikke i Norge.

15. nov. 2006 - 10:39

I Norge eier det delprivatiserte Telenor det lukrative kobbernettet som ble bygd ut mens selskapet ennå het Televerket, med staten som eneste eier. I Sverige er det omtrent på samme måten. Der står TeliaSonera som eier.

Dermed må andre ADSL-leverandører betale månedlig kobberleie til henholdsvis Telenor og TeliaSonera for å få tilgang. Denne kobberleien utgjør en stor andel av prisen som sluttkundene må betale for å få bredbånd hjemme.

Nå tar norske Telenor til orde for at den svenske stat må finansiere felles fiber inn til telestasjonene på landsbygda, for å sikre rettferdig konkurranse mellom aktørene på ADSL.

– Da ville vi, Tele2, TDC og alle andre kunne sette inn ADSL-utstyr i telestasjonen og vi ville fått ekte konkurranse, sier Johan Lindgren, sjef for Telenor i Sverige, til Nyteknik.se.

Den samme entusiasmen for konkurranseargumentet har ikke Telenor vist i Norge. Der har de kjempet med nebb og klør mot reduserte priser på kobberavgiften som konkurrentene må betale.

Post- og teletilsynet har tvunget Telenor til å redusere prisene på kobberavgiften som de fakturerer sine konkurrenter i ADSL-markedet. Fra juni i år måtte de redusere månedsavgiften med 30 kroner, og fra 1. januar skulle prisen settes ned med ytterligere 10 kroner.

    Les også:

På den siste prisnedgangen klarte imidlertid Telenor å få Samferdselsdepartementet til å overstyre Post- og Teletilsynet, slik at de slapp å sette ned prisen.

Dermed blir prisen på 105 kroner per måned, per kunde, stående. Det er greit for Telenor i Norge, selv om de har et annet syn på saken i Sverige.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.