Telenor vil investere 1,26 mrd i Italia

Sammen med partnere som British Telecom (BT) og det Silvio Berlusconi-kontrollerte Mediaset vil Telenor søke om en GSM 1800 mobillisens i Italia. Får de lisensen må de investere 6,3 milliarder kroner. Telenor vil måtte stå for 20 prosent av dette beløpet.

Sammen med partnere som British Telecom (BT) og det Silvio Berlusconi-kontrollerte Mediaset vil Telenor søke om en GSM 1800 mobillisens i Italia. Får de lisensen må de investere 6,3 milliarder kroner. Telenor vil måtte stå for 20 prosent av dette beløpet.

Nok en gang jobber Telenor med et mobilprosjekt innenfor et av Europas største mobilmarked. Selskapet deltar med 20 prosent i konsortiet Picienne, som har som målsetning å søke om og få landets tredje mobiltelefonlisens. Om konsortiet får lisensen skal selskapet kapitaliseres opp med 6,3 milliarder kroner, hvorav Telenor skal stå for 1,26 milliarder. Totalt investeringsbehov beregnes til over 13 milliarder kroner.

Tildelingen av lisensen er imidlertid utsatt en rekke ganger, sist fra februar til sommeren 1998. Utsettingen kaster skygger på Piciennes planer, med tanke på at mobilpenetrasjonen i Italia ligger på rundt 17 prosent og er raskt voksende.

Telenors prosjektdirektør for Italia-lisensen, Per Simonsen i Telenor Invest, sier til digi.no at de eneste som tjener på utsettelsen av tildelingen av den nye lisensen er de eksisterende mobiloperatørene, Telecom Italia Mobile og Omnitel.

- Dette gjør det vanskeligere for en tredje operatør. Vi jobber imidlertid fremover som om vi fikk lisensen, med valg av leverandører og forberedelser til å bygge ut et mobilnett. De endelige planene legges når vi kjenner innholdet i anbudsinnbydelsen, som kommer på nyåret.

GSM 1800-lisensen som italienske myndigheter skal tildele er en nasjonal lisens, og det er viktig for den tredje aktøren i Italia og komme på markedet med et kommersielt produkt så raskt som mulig.

Picienne får minst en annen konkurrent til mobillisensen, i konsortiet Wind, som består av France Telecom, Deutsche Telekom og den italienske energiprodusenten og distributøren Enel.

- Konkurransen er formidabel, sier Simonsen, som likevel Piciennes sterke sider gjør at dette konsortiet vinner. - For det første sitter Picienne med en større mobilstyrke gjennom BT og Telenor, og for det andre sitter Mediaset med store kunnskaper om markedet i Italia.

Telenor er i dag i ferd med å bygge ut tre mobilnett basert på GSM 1800-standarden i Østerrike, Tyskland og i Hellas.

Foruten Telenors eierandel på 20 prosent i Picienne, eier BT 26 prosent, mediekjendis, og tidligere statsminister i Italia, Silvio Berlusconis selskap Mediaset, vil eie 25 prosent av konsortiet, mens andre italienske partnere er den Banca Nazionale del Lavoro (BNL) og forsikringsselskapet INA med 10 prosent og gass og vanndistributøren, Italgas med 9 prosent.

Styrerepresentasjonen fordeles etter størrelsen på eierandelene: BT 3, Mediaset 3, Telenor 2, BNL, INA og Italgas 1 hver, i tillegg er 2 plasser forbeholdt styreformann og administrerende direktør i selskapet.

Telenor har inngått avtalen med forbehold om endelig godkjenning i Telenors styre, som forventes å skje i januar 1998.

Til toppen