BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor: Vil investere over 11 milliarder neste år

På IT-Tinget i Ålesund appellerte konsernsjef Tormod Hermansen i Telenor om kapitalutvidelse for å investere flere milliarder kroner i utlandet kommende år. Sammen med utvalgte partnere vil han kapre 40 prosent av det nordiske telemarkedet.

Eirik Rossen
4. sep. 1997 - 11:39

- I 1996 investerte Telenor ca. fem milliarder kroner, hvorav ca. 1,2 milliarder i utlandet, sa konsernsjefen i sitt åpningsforedrag på IT-Tinget. - I 1997 regner vi med å investere bortimot 8 milliarder, hvorav en betydelig større andel utenlandsinvesteringer.

Tormod Hermansen.
Tormod Hermansen.

Gitt en kapitalutvidelse, sa Tormod Hermansen at investeringene neste år kunne stige til 11 milliarder kroner, hvorav mesteparten skulle gå til utlandet. Etter det vil de årlige investeringene ligge på mellom 7 og 8 milliarder kroner i året.

- Vi er i den heldige situasjon at eieren har penger å investere, sa han.

Hermansen pekte på at Telenors strategi forutsetter det uunngåelige, nemlig tap av markedsandeler i Norge, og at dette må tas inn gjennom et bredere tjenestetilbud og en sterk satsning i utlandet. Målet er en årlig vekst på minst 6 til 8 prosent, helst 10 prosent slik man har greid de siste årene.

- Telenors vekstmål innebærer at vi tar sikte på å beholde 70 prosent markedsandel i Norge innenfor Telenors basisvirksomhet, og på å bli størst i Norden ved sammen med partnere å erobre en 40 prosent markedsandel.

De nærmeste partnerne er TeleDanmark og Telecom Finland. Begge har dessuten gjort som Telenor og valgt British Telecom - det vil si på sikt si Concert - som strategisk partner i Norden.

- Etter hvert vil vi betrakte Norden som vårt hjemmemarked. I Europa vil vi satse på mobil og satellittkommunikasjon, kanskje også på kataloger. Med partnere vil Telenor bli blant de 10 største mobiloperatørene og de 3 største satellittoperatører.

Til slutt har Hermansen pekt ut Sør-Øst Asia og USA - "det er der vi konfronteres med de skarpeste konkurrentene og får testet oss."- Vi regner med at investeringer i Telenor vil gi avkastning og solid verdistigning på sikt. Men resultatlinjen vår vil svekkes i de årene investeringen bygges opp.

Hermansen advarte at verdistigning "ikke er så lett å få øye på i et heleid statsselskap", selv med verdivurderinger av internasjonale ratingselskaper. Han er redd for at staten vil "overfokusere på regnskapsmessig rapporterte resultater, utbyttegrunnlag og utbytte", og at Telenor kan tvinges "til å opptre mer kortsiktig enn det som er riktig ut fra hensynet til selskapets utvikling på lengre sikt."

Hermansen ville ikke si annet enn at det ligger en "pedagogisk utfordring" i det å få staten til å tenke langsiktig. Han viste til prognoser som sammenlikner forventet omsetning med og uten kapitalutvidelse.

Telenor mener at uten kapitalutvidelse vil omsetningen flate ut på 32 milliarder kroner i året i 2003. En kapitalutvidelse vil sikre en fortsatt bratt omsetningskurve, og en omsetning på 37 milliarder kroner i 2003.

Det Hermansen antyder, er at et privatisert og børsnotert Telenor, slik det sømmer seg Norges femte største selskap, ikke bare vil ha eiere som tenker mer langsiktig fordi eiendommen hele tiden verdivurderes i markedet, men også ha bedre tilgang til kapital. Når han omtalte markedets generelle utvikling, kunne han ikke holde tilbake en bemerkning om at "mange mener jo at privat eierskap tvinger seg fram."

Fornyelse står sentralt i Telenor strategi. Også dette målet har Hermansen tallfestet.

- Minst 20 prosent av våre inntekter i 2001 skal komme fra helt nye produkter og tjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.