Telenor vil kaste ut tusenvis av Windows-servere

Telenor eier i dag hele 4500 servere - mesteparten små Windows-servere. Tallet skal ned, noe som kan bety ut med Windows og inn med Linux.

Telenor eier i dag hele 4500 servere - mesteparten små Windows-servere. Tallet skal ned, noe som kan bety ut med Windows og inn med Linux.

Som et ledd i både flyttingen til Fornebu og Telenors generelle spareprogram, Delta 4, kaster nå Norges største IKT-selskap seg inn i den største server-konsolideringen her i landet noen sinne.

Telenors pressetalsmann Dag Melgaard forteller til Dagens Næringsliv at selskapet har hele 4500 servere, noe selskapet ønsker å redusere dramatisk.

En del av disse servene er Unix-systemer som driver selve linjenettet og kundesystemene i Telenor. Disse er i dag spredd ut over en lang rekke driftssentraler over hele landet og mye er driftet av EDB Business Partner. Trolig ønsker Telenor å redusere antallet sentraler.

Men den største jobben kommer når kontorstøttesystemene skal effektiviseres. For så langt har Telenor - og de fleste andre - kjøpt inn store antall mindre Intel/Windows-servere for å gi sine ansatte fillagring, skrivertilgang, epost og andre basistjenester.

Men nå får stadig flere øynene opp for at dette er en dyr strategi. Analyseselskaper som Gartner har advart mot dette i mange år.

- Alle disse små serverne gir høye kostnader i form at både driftsrom, strøm, vedlikehold/administrasjon og ikke minst nettverket som kobler dem sammen, sier Melgaard til digi.no.

Hvilke alternativer Telenor nå vurderer, hvor mange kontorer selskapet har og hvor mye selskapet tror de kan spare, vil ikke Melgaard kommentere. Han vil heller ikke si når Telenor skal ta noen avgjørelser eller frister for når konsolideringen skal være gjennomført.

- Vi har gått ut med forespørsler om tilbud, sier han kort til digi.no.

Store leverandører som IBM, HP og Sun har derfor trolig travle dager med å sy sammen mulige løsninger og regne på sine argumenter.

Telenor står overfor to valg - det ene mer dramatisk enn det andre. Det enkleste kunne vært å bytte til så store Windows-maskiner som mulig. Microsoft forsøker å konkurrere med tyngre Unix-systemer gjennom sin Windows 2000 Data Center og Intel-servere med opp til 16 prosessorer.

Spørsmålet er om Telenor kan klare seg uten Windows. Alle operativsystemer tilbyr fillagring, men bruker Telenor Microsoft-systemer som epost-systemet Exchange eller annen serverbasert Windows-programvare, blir flytteprosessen mer komplisert.

En rekke leverandører står klar med Unix og Linux-baserte løsninger. IBM tilbyr for eksempel stormaskiner som kjører mange virtuelle Linux-servere.

Les også:

Leverandører som HP tilbyr svært kraftige Unix-systemer og Oracle er også kanskje med, for selskapet lanserte nylig en Collaboration Suite, et Linux/Unix-basert serversystem som erstatter Microsofts epost-server Exchange.

Les også:

- Vi diskuterer med Telenor på flere punkter om deres Delta 4-spareprogram, sier Harald Løvvik, markedsdirektør i Oracle, til digi.no. Han vil imidlertid ikke kommentere samtale ytterligere.


Heller ikke IBM vil kommentere de potensielt meget verdifulle forespørslene de har fått fra Telenor.

Til toppen