BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor vil kjøpe kroatisk televerk for fem milliarder

Sammen med fusjonspartner Telia vil Telenor investere nærmere fem milliarder kroner i en aksjepost på 35 prosent i det statskontrollerte kroatiske televerket. Salget er imidlertid utsatt, ettersom budrunden endte med Telenor og Telia som de eneste interesserte oppkjøperne.

Frode Eriksen
27. sep. 1999 - 10:04

Telenor har klare ambisjoner i den Baltiske regionen, der selskapet allerede er representert i to mobilselskap i Monrenegro og i Hellas. Telia er allerede engasjert i nabolandet Slovenia med en eierandel på 25 prosent i mobiloperatøren Si.Mobil

Nå står Kroatia for tur der Telenor og Telia har lagt inn et felles bud på det statlige televerket (Hrvatske Telekomunikacije dd ) i konkurranse med blant annet Deutsche Telekom. Telekom trakk imidlertid sitt bud sist uke før fristen som var satt til torsdag, etter å ha vært utropt til favoritt. Selskapet kontrollerer allerede Ungarns televerk sammen med amerikanske Ameritech. Telekom har ikke offentliggjort noen grunn for at selskapet valgte bort Kroatia denne gangen.

Nyhetstjenesten Dow Jones siterer kroatiske myndigheter på at budet fra de to nordiske selskapene blir vurdert ut fra at det er gyldig i sju dager. Selv om salget er utsatt står målsetningen om å selge ut deler av det statlige televerket ved lag. Prisen som Telenor og Telia var villig til å betale er imidlertid i underkant av hva myndighetene på forhånd hadde ment var en riktig pris.

Telenors områdesjef for denne delen av Europa, Knut Digerud, sier til Aftenposten at Telenor venter et svar fra myndighetene i tirsdag ettermiddag.

Det kroatiske televerket anses som en av kronjuvelene i landets aktiva, der deler nå altså skal delprivatiseres. Selskapet er landets femte største selskap om omsatte for 5,9 milliarder kuna (770 millioner euro) i 1998, med et overskudd på 371 millioner kuna.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.