TELEKOM

Telenor vil lansere IP-telefoni, men sliter

Telenor vil gjøre som Hello og lansere mobiler med IP-telefoni, men får det ikke til å fungere.

13. feb. 2007 - 12:24

RETTELSE: digi.no siterte i denne artikkelen den svenske avisen Dagens Industri på nett - di.se. Det viser seg at di.se har tatt feil på et punkt - det er ikke Nokia Telenor samarbeider på UMA, det er en annen utstyrsleverandør.

UMA er forkortelsen bransjen har satt på muligheten til snakke over en Skype-lignende klient på mobilen din. I stedet for å takstere tale som (dyre) minutter, kan tale transporteres som datapakker over mobilnettet - og WLAN-nett når de er tilgjengelig.

70 prosent av alle samtaler vi gjør med mobilen skjer hjemme eller på jobben, der vi stort sett har tilgang til WLAN-nett og de mest avanserte mobilene får nå WLAN.

Dette skal gjøre det mye billigere å ringe, men mobilselskapene sliter med å få Internett og mobilnettene til å spille sammen. Her i Norge er Hello med Nadir Nalbant foreløpig alene om å tilby UMA-ringing.

    Les også:

Nå avsløres svenske Dagens Industri at Telenor - til tross for sin dominerende posisjon - arbeider med å lansere UMA-muligheten til sine kunder i Sverige.

Men Nokia, som leverer utstyret i Telenors nett i Sverige, sliter med å få teknikken til å fungere. Egentlig skulle Telenor har lansert nå, lovet selskapet i fjor.

Det viser seg nå at Telenor sliter med det samme såkalte "handover"-problemet som Hello foreløpig heller ikke har fått til. Når brukere snakker over WLAN-nettet med sin mobil og så går ut, flyttes samtalen til mobilnettet. Men det fungerer ikke andre veien, foreløpig samtalen brytes samtalen.

Telenor forteller også til di.se at man arbeider med hvordan man skal prissette og samle regningene fra samtaler som hopper mellom mobilnettet og WLAN-nettet.

Telia har solgt UMA-muligheten i Danmark, men digi.no kjenner ikke til om man der har klart å løse handover-problemet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.