Telenor vil si nei til NRK og TV 2

Telenor har lite å tjene på å bygge ut et digitalt bakkenett. Selskapet ønsker å satse på satellitt og bredbånd.

Bak kulissene har tre av Norges største og mest kjente selskaper slåss i over et år. Hva selskapene blir enige om vil bestemme mye for hvordan og hvor raskt Norge vil ta steget over i den digitale tidsalder. Saken er et klassisk eksempel på hvordan ny teknologi (digital-TV) tvinger frem en endring eller revurdering av gamle ordninger (NRK og TV 2s duopol). For det er trolig bare fremdeles halvparten av alle norske husstander som har en PC. Resten vil kunne få Internett, e-post og andre muligheter gjennom en digital dekoder.


Etter over et år med forhandlinger sa Telenor til slutt nei til TV 2 og NRK - teleselskapet tror ikke det er noe butikk i bakkebasert digital-TV. Prislappen for å bygge ut bakkenettet og dele ut dekodere til alle som vil ha, blir for dyrt.

Nå skal NRK og TV 2 lede løpet alene, men de er likevel avhengige av Telenor. Og tenker Tormod Hermansen og hans arvtager helhetlig, taler mye for at Telenor sier nei igjen.

  • Telenor er landets største aktør på satellitt, kabel-TV og tele. I tillegg eier de dagens analoge TV-nettverk. De har tre nye veier for å levere TV-signaler på og kan tyne mer penger ut av det analoget nettet. For NRK og TV 2 kan ikke stoppe å sende.
  • Telenor ville være hovedinvestor og ha med NRK og TV 2 med som partnere. Veien er lang fra det og til at Telenor skal godta å ende opp som en underleverandør.
  • Telenor vil forlange full økonomisk garanti for investeringene (1-2 milliarder kroner) de må putte inn. NRK og TV 2 har dårlig råd.
  • Vil en Høyre-tung regjering som har beordret et budjettkutt i NRK la selskapet ta opp lån og gi garantier? Hvis NRK feiler, vet Stortinget så altfor godt hvem som må tre reddende til.
  • Telenor kan si nei - i hvert fall svært lenge - for skal noen andre bygge ut, må de bygge nye tårn og prisen blir langt høyere.
  • Telenor har ingen samfunnsforpliktelser til å hjelpe NRK - selskapet er fristilt - og skal Stortinget bidra, må de gi NRK penger.

Skulle forhandlingene stoppe opp, må NRK og TV 2 fortsette med sine analoge sendinger og forhandle seg frem til plass på satellitt, kabel og telenettet - i full konkurranse med alle de andre teleselskapene. For det er bare i luften de to selskapene har særfordeler.
Til toppen