Telenor vil svi av 10 mrd. i Irland

Det nyfusjonerte Telenor/Telia ønsker å kjøpe alle aksjene i det irske teleselskapet Esat Telecom. Prisen kommer på nærmere ti milliarder kroner.

Det nyfusjonerte Telenor/Telia ønsker å kjøpe alle aksjene i det irske teleselskapet Esat Telecom. Prisen kommer på nærmere ti milliarder kroner.

Det er bladet Business & Finance som ifølge Dow Jones Newswires rapporterer at Telenor og Telias kommende planer i det irske telemarkedet er oppkjøp av den viktigste teleutfordreren i landet. Bladet henviser til samtaler mellom partene som kan føre til at det nyfusjonerte "TeliaNor" ikke bare selger seg ut av det statlige teleselskapet, der Telia sitter med en aksjepost, men også kjøper det irske teleselskapets argeste konkurrent, ESAT Telecom.

ESAT Telecom eier blant annet halvparten av aksjene i mobilselskapet ESAT Digifone, der Telenor eier den andre halvparten. Verdien på mobilselskapet ble i vår beregnet til 10 milliarder kroner da Telenor kjøpte seg opp i mobiloperatøren.

I forbindelse med fusjonen mellom Telenor og Telia har EU-kommmisjonen pålagt selskapene å selge seg ut enten av det statlige teleselskapet eller i mobilutfordreren.

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, sier til digi.no at selskapene arbeider med å avhende en av de to eierandelene i Irland.

- Men spekulasjoner om når eller hvor, har jeg overhodet ingen kommentar til.

Han bekrefter at EU-kommisjonen har gitt selskapene en frist for når nedsalget skal ha skjedd, men vil ikke si noe mer om det.

- Hvis jeg sier noe om dette, vil det få konsekvenser for prisen på det aksjene vi skal selge, men vi har romslig med tid.

Han sier imidlertid at det så langt ikke er tatt noen beslutning, og at de to selskapene har minst to muligheter i Irland.

Om Telenor og Telia kjøper seg opp i ESAT Digifone, blir selskapene dominerende i den irske teleutfordreren, og konkurrenter med nederlandske KNP, som er den andre internasjonale partneren i det irske televerket i dag sammen med Telia.

Business & Finance skriver at analytikere beregner prisen på ESAT Telecom til rundt 10 milliarder kroner. Selskapet la tidligere i uken fram sterke kvartalstall, som viste økte inntekter på 17 prosent fra samme kvartal i fjor. Esat har avvist å kommentere saken.

Til toppen