Telenor vil til Albania

Sammen med sin greske samarbeidspartner Cosmote kan Telenor Mobile Communications kjøpe 85 prosent av det albanske, statlige mobilselskapet Albanian Mobile Communications.

Sammen med sin greske samarbeidspartner Cosmote kan Telenor Mobile Communications kjøpe 85 prosent av det albanske, statlige mobilselskapet Albanian Mobile Communications.

Albanske myndigheter offentliggjorde mandag de fire aktuelle kandidatene som alle kan få overta 85 prosent av det statlige mobilselskapet.

Telenor må altså konkurrere om albanske myndigheters gunst mot tre andre grupperinger: Telecom Italia/Mobilkom Austria, Turkcell og et konsortium bestående av greske Panafon, Albatel og Vodafone.

Av de gjenværende 15 prosentene skal 13 prosent noteres på børsen, én prosent skal deles mellom AMCs ansatte og den siste prosenten går til eiere av landområder det AMC har bygd sine fasiliteter.

Det antas at verdien på selskapet ligger på vel 800 millioner kroner, noe som gir en utgangspris på i underkant av 700 millioner kroner for 85 prosent av aksjene. I tillegg planlegger landets myndigheter å tildele en ny GSM-lisens i løpet av få måneder.

Det er ventet at albanske myndigheter vil bestemme seg for hva staten vil ha for sine aksjer neste måned og forhåpningene er at salget skal være fullført i slutten av juni. Den albanske minister for offentlig økonomi og privatisering, Mustafa Muci, sier til Dow Jones Newswires at prisen for statens aksjer vil være avgjørende for hvilken kjøper som blir valgt.

AMC har for tiden vel 11.000 kunder, som tilsvarer en penetrasjon i landet med 3,4 millioner innbyggere på bare 0,33 prosent, mens infrastrukturen er bygget for en kapasitet på 20.000. Infrastrukturen dekker 26 prosent av landets areal og hele 50 prosent av befolkningen. Til sammenlikning er fastnettpenetrasjonen i landet 3,5 prosent.

Det statlige fastnettselskapet, Albtelecom, planlegges delprivatisert i juni neste år.

Til toppen