Telenor vil til Sverige, men vet ikke helt hvordan

Konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen, lover større fokus på Norden. - Hva dette innebærer skal jeg ikke si noe konkret om nå, men det vil en se etter hvert, sier han.

Konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen, lover større fokus på Norden. - Hva dette innebærer skal jeg ikke si noe konkret om nå, men det vil en se etter hvert, sier han.

For da Telenor presenterte resultatene for år 2000 fredag formiddag levnet verken konsernsjef Tormod Hermansen, finansdirektør Torstein Moland eller viseadministrerende direktør i Telenor Mobile Communications, Morten Karlsen Sørby noen tvil om at Sverige var en utfordring for Telenor.

Sørby sier til digitoday.no at Telenor har mange muligheter i Sverige og at en nå vurderer hva en bør gjøre. Moland sier på sin side at Telenor ikke gjør noe uten å tjene penger på det. Hermansen sier at Telenor har Norden som førsteprioritet og at Telenor vil jobbe i Sverige.

Samtidig som dette prinsipprogrammet for den nordiske ekspansjonen ble presentert fredag, gjorde Moland det også klart at Telenor nå har en viss handlefrihet etter salg av aksjer i Viag Interkom og Esat Digifone til British Telecom. Dette gir Telenor en gevinst på 20 milliarder kroner. Noe skal brukes til gjeld, noe til å investere med.

- Vi må regne på hva som er mest lønnsomt for Telenor. Det er en fordel med en sterk balanse, spesielt i et marked der ikke så mange andre har det samme. Moland understreker at Telenor nå har en betydelig lånekapasitet.

Hermansen vil derfor handle nå, og fortalte en fullsatt konferansesal i Telenors hovedkontor i Oslo at selskapet i år vil investere mellom 15 og 20 milliarder kroner i sin eksisterende portefølje, der kanskje halvparten og vel så det vil bli investert innenfor tradisjonell telekom og mobilvirksomhet.

I tillegg til Norden er sør-øst Asia på agendaen. Men først og fremst Norden, uten å spesifisere dette nærmere enn til at dette dreier seg om inntil fem land.

Mulighetene er mange, for eksempel som virituell operatør, som service provider eller som medeier eller partner i et mobilkonsortium.

Karlsen Sørby vil ikke konkretisere Sverige-satsingen mer enn å si at en nå vurderer de ulike mulighetene en har opp mot risiko og gevinstmuligheter. Han vil heller ikke være like bombastisk som Hermansen da han sa til Aftenposten for få dager siden at Telenor ville foreta seg noe i Sverige i løpet av første halvår.

Til toppen