Telenor vil tilby betalfotball til alle utenom ViaSat

I dag ble det klart NRK og TV 2 fikk solgt betal-TV-rettighetene i Tippeligaen til Telenor. Telenor skal selge dem videre til alle andre distributører. Med unntak av ViaSat.

NRK og TV 2 ble i februar enige med Norges Fotballforbund (NFF) om en rammeavtale for de nasjonale tv-rettighetene i fireårs-perioden fra 2002 til 2005.

I alt omfatter avtalen 600 kamper, og det var en forutsetning fra NRK og TV 2s side at et antall av disse kampene ville bli solgt videre til betal-tv markedet. Det er denne videresalgs-avtalen som nå er inngått mellom Telenor Plus og de to riksdekkende TV-kanalene.

I avtalen har to kringkastingsselskapene fått avsetning på de to første årene av rammeavtalen, det vil si 2002 og 2003. Det oppgis ikke hvor mye Telenor har måttet betale for kampene. Selv sa selskapet under pressekonferansen tidlig på torsdag at de har investere vil komme til å investere store summer i digital-TV og bredbånd.

- Dette er en god avtale for NRK, norsk fotball og det fotballinteresserte publikum. Det er slike avtaler som sikrer at kamper kan gå på fri-TV, sier programdirektør Hans Tore Bjerkaas i NRK i en pressemelding..

Telenor har vært svært aktive med å sikre seg kostbare visningsrettigheter til sine egne distribusjonskanaler den siste tiden. På Internett har selskapet bredbåndskanalen iCanal, på satellitt har de Canal Digital og på kabel Telenor Avidi.

Mens NRK og TV2 kan vise 26 kamper i løpet av sesongen med tre minutters nyhetsrett fra alle kamper, kanTelenor vise fire kamper direkte hver serierunde, inkludert tre minutters nyhetsrett fra alle kamper.

Tre av kampene skal selges som pay-per-view fra hovedrunden, normalt på søndager fra klokka 18. En kamp fra hver serierunde kan sendes som ordinær betal-TV eller pay-per-view/betal-per-titt etter Telenors eget valg. Det er mulig for dem å selge sesongbilletter på TV til de fotballinteresserte, eventuelt salg av enkeltkamper uten at det ennå er klart hvor mye seerne må betale. Og alle interaktive rettigheter i forbindelse med eksklusive sendinger har selskapet sikret seg.

Det er med dette utgangspunktet Telenor skal spre innholdet i sine ulike kanaler. På Internett har NRK og TV 2 allerede meldt fra om at de vil samarbeide om et tilbud.


På TV er det imidlertid mer åpent:


- Nå skal vi snu oss rundt og lage et produkt vi kan tilby distributørene. Vi vil ha med så mange som mulig, sier informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor Plus til digi.no. Han opplyser at det dreier seg om fotballprodukter de skal tilby alle som sender TV i digitale kanaler.

Alle utenom ViaSat.

- I utgangspunktet er ikke ViaSat med i dette bildet. Men innenfor kabel vil både UPC, Telenor Avidi og eventuelt andre aktører få muligheten til å kjøpe og distribuere kamper fra oss, sier informasjonssjefen.

Telenor Plus vil dermed få endel av de kronene de har lagt ut til NRK og TV 2 tilbake fra distributørene, som igjen må ta betalt fra sluttkundene, det vil si TV-seerne.

En av grunnene til at ViaSat blir utelukket fra kundesiden, er at konkurrerte med Telenor om rettighetene til norsk toppfotball. Johannessen nevner at dette har kommet fram tidligere fra ViaSat-eieren MTG sin side.

I tillegg mener Johannessen at ViaSat slett ikke har vært så veldig åpen for å dele på andre TV-rettigheter.

- Vi har vel ikke akkurat fått tilbud om å vise Champions League, sier han til digi.no.

Einar Brustad i Viasat var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte torsdag kveld.

Til toppen