Telenor vil tilby mobile RFID-tjenester

Med en integrert RFID-brikke i mobilen åpner mulighetene seg. Telenor tror på nye tjenester fra 2006.

Med en integrert RFID-brikke i mobilen åpner mulighetene seg. Telenor tror på nye tjenester fra 2006.

Salget av mobiltelefoner for 2004 vil ende på over to millioner enheter. Det er rundt 25 prosent flere enn i fjor, ifølge telekomanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom.

Og salget blir ikke mindre når mobiltelefonen kan erstatte kredittkortet. Telenor Research & Development har søkt patent på en kombinasjon av RFID og SIM-kortjeneste, og det jobbes på spreng for å teste ut teknologien. Allerede nå kan ansatte i forskningsavdelingen betale kaffen med mobiltelefonen.

Forsker Juan Carlos Lopez i Telenors forskningsavdeling anslår at denne typen mobiltelefon vil være klar for salg innen to år. Nokia skal allerede til neste år lansere en 3220-modell med støtte for teknologien.

Teknologien baseres på åpen standard. Dette gjør det mulig å bruke RFID-brikken til ulike typer tjenesteinformasjon på alt fra lommebok, kundekort, månedskort, elektronisk ID, nøkkel til jobb eller hjem og kredittkort.

Lopez forklarer til digi.no at teknologien gjør det mulig å lade opp mobilen med penger både som betaling for T-banen, kaffeautomat, kinobillett eller parkering. RFID-brikken i SIM-kortet med PKI identifiserer og autentiserer at det er den riktige personen.

– SIM-kortet med RFID-brikke er neste skritt etter magnetstripe. Standardene begynner å komme på plass og vi føler prosessen er godt i gang, sier Lopez til digi.no.

Forskningsdirektør Hans Christian Haugli forteller at avdelingen jobber hardt for å få i gang gode tredjeparts avtaler, som hele strategien bygger på.

Flere spennende tjenester vil dermed kunne legges til, alt fra guiding over lokale severdigheter til betaling av bysykler.

Til toppen