RESULTATERFINANS

– Telenor vil tjene på kjøpet av Wind

Styreleder Jo Lunder i Vimpelcom mener Telenor nå sitter på gullkantede papirer.

Tidligere Ementor-sjef og Telenor-topp Jo Lunder har vært styremedlem i Vimpelcom siden 2002.
Tidligere Ementor-sjef og Telenor-topp Jo Lunder har vært styremedlem i Vimpelcom siden 2002.
17. mars 2011 - 13:06

Amsterdam/Oslo (NTB-Pål Mathisen): VimpelComs oppkjøp av Wind Telecom bør gi en synergieffekt på rundt 15 milliarder kroner, anslår styreleder Jo Lunder i VimpelCom.

Selv om Telenor ikke klarte å stanse oppkjøpet, og heller ikke en nødvendig del av de uavhengige aksjonærene var imot avtalen, er det gullkantede papirer det norske teleselskapet sitter på i russiske VimpelCom.

På torsdagens generalforsamling i Amsterdam led Telenor et sviende nederlag. Da ble det endelig klart at transaksjonen gjennomføres, mot Telenors vilje.

– For VimpelCom er det en god transaksjon som jeg fullt og helt støtter. Den dobler selskapets størrelse, og målt i antall abonnenter blir selskapet nå det sjette største i verden, sier Lunder til NTB.

Tidligere Ementor-sjef og Telenor-topp Jo Lunder har vært styremedlem i Vimpelcom siden 2002.
Tidligere Ementor-sjef og Telenor-topp Jo Lunder har vært styremedlem i Vimpelcom siden 2002.

Styrelederen i VimpelCom og konserndirektøren i Ferd påpeker også at avtalen gir VimpelCom noen gode asiatiske selskaper med vekstpotensial i porteføljen.

– Med denne avtalen får vi økt gjeld, men samtidig en mulighet til å skape verdier, sier den tidligere Telenor-toppen.

Sjette størst i verden
Russiske VimpelCom, som delvis eies av Telenor, er blitt verdens sjette største mobiloperatør etter overtakelsen av italienske Wind Telecomunicazioni og majoritetsaksjene i egyptiske Orascom Telecom Holding.

Etter handelen eier VimpelCom 51,7 prosent av Orascom og 100 prosent av Wind Telecomunicazioni.

Avtalen som er inngått, verdsettes til 37 milliarder kroner av den russiske næringslivsavisen Vedomosti.

Orascom ved Sawiris
Telenor-ledelsen har helt siden avtalen med Wind Telecom ble lansert, gjort gjentatte forsøk på å kansellere avtalen.

Men styret i VimpelCom sa med seks mot Telenors tre stemmer ja til det reviderte fusjonsforslaget mellom selskapet og telekomvirksomhetene i Wind Telecom, som kontrolleres av den egyptiske forretningsmannen Naguib Sawiris. Bak Wind Telecom står selskapet Orascom Telecom Holding.

Alfa-gruppens verk
Avtalen som Altimo ved eierselskapet Alfa-gruppen har trumfet igjennom i VimpelCom, er verken strategisk eller finansielt ønskelig sett fra Telenors ståsted.

– Telenor erkjenner at et flertall av aksjonærene i VimpelCom Ltd. som forventet har besluttet å gjennomføre oppkjøpet av Wind Telecom. Ser vi bort fra Altimos ekstra stemmer (gjennom preferanseaksjene de eier), sa en klar majoritet på 51,5 prosent av de totale økonomiske interessene i VimpelCom nei til avtalen, sier Telenors talsmann Dag Melgaard.

Telenor vil fortsette voldgiftssaken i London for å sikre den forkjøpsretten selskapet ble fratatt som følge av Wind-transaksjonen.

Med torsdagens godkjenning kommer Wind Telecom sterkt inn på eiersiden i VimpelCom, samtidig som Telenors eierandel reduseres fra 39,6 prosent til 31,7 prosent. Stemmeinnflytelsen reduseres til 25,01 prosent. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.