JUSS OG SAMFUNN

Telenor vil unngå svensk avlytting

Nå vurderer de tiltak i Danmark, men ikke i Norge.

Sveriges svært kontroversielle overvåkning av innhold som krysser landsgrensene rammer norsk nettrafikk i særlig grad. Telenor Norge har imidlertid ingen planer om å legge om fiberforbindelsene, slik deres danske kolleger nå vurderer.
Sveriges svært kontroversielle overvåkning av innhold som krysser landsgrensene rammer norsk nettrafikk i særlig grad. Telenor Norge har imidlertid ingen planer om å legge om fiberforbindelsene, slik deres danske kolleger nå vurderer. Bilde: digi.no
28. nov. 2013 - 09:44

Svensk etterretning har siden 1. desember 2009 hatt hjemmel til å avlytte all tele- og datatrafikk som krysser riksgrensene.

Nesten fire år senere vurderer Telenor i Danmark å legge om fiberen for å unngå overvåkingen fra Sverige, ifølge Berlingske Tidene (BT).

Frykter overvåkning

Det er økt medieoppmerksomhet i kjølvannet av Edward Snowden-avsløringene om USAs massive overvåking av internett som er bakgrunnen.

I Danmark kjøper Telenor fiberkapasitet fra eksterne leverandører. Nettverksdirektør Richard Stigaard anslår overfor BT at 10-15 prosent av trafikken i dag går innom Sverige.

– Da vi bygget infrastrukturen anså vi Sverige som et vennligsinnet land, og koblet derfor de to danske landsdelene sammen gjennom redundante forbindelser. En over Storebælt og en over Sverige. Vi tenkte ikke på det som et problem, men da vi hørte at svenskene forbeholder seg retten til følge med begynte vi å vurdere andre muligheter, sier Stigaard til avisen.

De undersøker nå hva det vil koste å legge om fibertrafikken. Stigaard anslår at alternativ løsning, der forbindelsene ikke går via Sverige, kan ta et par måneder å få på plass.

Vi har ingen planer om å rute om trafikken, sier Telenor Norges informasjonssjef Kristin Tønnesen til DN. <i>Bilde: Telenor</i>
Vi har ingen planer om å rute om trafikken, sier Telenor Norges informasjonssjef Kristin Tønnesen til DN. Bilde: Telenor

Norge langt mer berørt

Den svært kontroversielle FRA-loven, oppkalt etter Försvarets radioanstalt, har også her hjemme fått stor oppmerksomhet. En lovutvidelse i fjor ga også sikkerhetstjenesten Säpo og Rikskriminalpolisen adgang til innholdet, som fanges opp med såkalt dyp pakkeinspeksjon.

Om lag 80 prosent av all norsk interettrafikk krysser svenskegrensa, og er følgelig berørt, ifølge Datatilsynet.

Telenor Norge har ingen planer

Telenor i Norge har imidlertid ingen planer om å rute om sin kommunikasjon, skriver Dagens Næringsliv.

– Det foreligger ingen planer fra Telenors side om å rute om trafikken som går over Sveriges grenser, opplyser informasjonssjef Kristin Tønnesen til avisen.

digi.no følger opp og spør Tønnesen om de vurderer andre tiltak for å verne norske borgere mot overvåkingen fra Sverige.

– Hva med andre tiltak for å unngå at trafikken blir overvåket av svensk etterretning?

Da tenker vi på kryptering av innholdet.

– I hvilken grad har Telenor vurdert å kryptere telefon- og datakommunikasjonen som krysser riksgrensa?

– Vi forholder oss til norsk lovgiving og norske myndigheters krav til beskyttelse av trafikkinformasjon, og vi jobber løpende med utvikling av sikkerhetsmekanismer. Av hensyn til sikkerheten kan vi ikke å gå inn på hva vi benytter i dag eller planlegger fremover, svarer Telenors informasjonssjef i en epost.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.