Telenor vurderer å kaste sitt gamle nett

Amerikanske Cisco bruker Telenor og Norge for å lage verdens første telenett der all trafikk behandles som IP-pakker.

Amerikanske Cisco bruker Telenor og Norge for å lage verdens første telenett der all trafikk behandles som IP-pakker.

Som digitoday.no skrev i juni i fjor arbeider Telenor og Cisco sammen om å brøyte ny mark. Målet med det såkalte Fullservicenettet er enkelt. I stedet for å ha et eget nettverk for tale, skal all trafikk samles i et felles datanett. Les saken fra juni i fjor: Verdens mest avanserte fulltjenestenett bygges i Norge

Målet er velkjent, alle analytikere sier alle teleselskaper skal over på IP etterhvert. Cisco bruker derfor Norge som utviklingslaboratorium for utviklingen av boksene og programvaren som skal gjøre nettet til virkelighet.

Fordelene med et slikt nett er enorme: I dag bruker vanlige telefonsamtaler mye kapasistet og det må settes opp en forbindelse hele veien mellom de to telefonene (punkt til punkt). Dette fører til at Telenor må bygge mye kapasitet som ofte står ubrukt, forteller Berit Svendsen, konserndirektør for teknologi til digitoday.no.

Bytter man over til IP, vil alle linjer i Telenors hovednett kunne administreres og brukes som et nettverk. Dessuten vil det nye nettet gi kunder en rekke nye tjenester som garanterte hastigheter, større sikkerhet og mobilitet mellom forskjellige typer utstyr.

En annen fordel for Telenor er at selskapet vil kunne ta seg betalt pr. overført datamengde. Uten denne muligheten selger Telenor i dag sine datalinjer til fast pris, noe som er lite gunstig, både for mange kunder og Telenor.

Som en del av Fullservicenett-prosjektet, er EDB 4Tel, et datterselskap i EDB Business Partner, ferdig med et nytt kundesystem som skal kunne måle IP-trafikk mye mer detaljert. En av mulighetene er å kunne skille mellom typer trafikk fordi disse skal prises forskjellig. EDB 4Tel mener de er verdensledene med sitt system for innsamling av trafikkdata fra Cisco-utstyr.

Telenor og Cisco har til sammen 90 personer arbeidene på prosjektet, og de to partene er ferdig med første fase.
- Vi har gjennomført pilotforsøk i Stavanger og Oslo med selve nettet og transportert tale over IP. Vi er nå i gang med neste fase, der vi vil fokusere på muligheten for å la brukere automatisk kunne bytte måten de er tilkoblet på når de for eksempel går fra kontoret (såkalt handover), forteller Svendsen.

Om teknologien til Cisco er moden, skal Telenor avgjøre til våren. Hvis klarsignal blir gitt, kan Telenor bli først i verden med full overgang til IP.

Til toppen