BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor vurderer å selge egne mobiler

Vodafone og Orange selger nå asiatiske mobiler med sin egen logo påklistret. Telenor vurderer også det samme, men ser store ulemper.

4. nov. 2002 - 12:22

Dagens europeiske mobilmarked er en suksess fordi alle telefoner fungerer i alle europeiske land, og i en del andre markeder. Men dette har gitt telefonprodusenter som Nokia stor makt og gjort det vanskelig for mobilnettselskapene å holde på kundene. Dessuten har bruken av avanserte tjenester som GPRS og WAP vært bremset av telefonen har vært levert uten innstillinger til en spesifikk leverandør.

Dette forsøker de to mobilgigantene Orange og Vodafone å gjøre noe med, noe som er dårlige nyheter for blant andre Nokia.

HTC Wallaby PDA-mobil (også kjent som Space Needle). <i>Foto:  Brynjulf Blix</i>
HTC Wallaby PDA-mobil (også kjent som Space Needle). Foto:  Brynjulf Blix

Selskapene har kjøpt inn store volumer av to avanserte telefoner fra taiwanske HTC og satt på sine egne logoer. Telefonene selges til sterkt subsidierte priser og er ferdig oppsatt mot tjenester hos mobiloperatøren. Ulempen - for kundene - er at telefonen er låst for evig og alltid mot Vodafone eller Orange.

Les også:

Målet er klart - å redusere kundeflukten og få kundene til å bruke flere avanserte tjenester som kan gjøres brukervennlige gjennom forhåndsinnstillinger. Dette skal gi mer penger i kassen.


digi.no har derfor spurt Telenor Mobile, eieren av Telenors norske og utenlandske mobiltelefonnett om ikke også de planlegger egne telefoner.

- Vi har fulgt med i utviklingen og studert dette nøye, men har ingen konkrete planer, forteller Dag Vangsnes, informasjonsdirektør i Telenor Mobil til digi.no.

For Telenor Mobil ser både store oppsider og nedsider ved en eventuell lansering av telefoner med egen Telenor-logo.

- Vi må ha en viss ydmykhet overfor kunden, det er ikke gitt at de ønsker å la oss velge telefoner og binde seg for mange år fremover. Det koster dessuten penger å oversette programvare på telefonen og manualer og Norge er et lite marked, poengterer han.

Vangsnes innrømmer likevel at muligheten for å importere HTC-telefoner er spennende.

- Skulle vi valgt å gjøre dette, måtte telefonene integreres tett mot våre tjenester, kanskje i flere land der vi har nettverk, sier Vangsnes.

Han forteller at Telenor ikke har vurdert mulighetene for at konkurransetilsynet eller Post- og teletilsynet skulle si nei til at kjøpere av slike telefoner ikke kan bytte operatør.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.