BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenordia kjøper mobillisens av Tele8

Telenor, Tele Danmark og British Telecoms sorte hull i det nordiske mobilmarkedet er fylt, etter at Telenordia nå har inngått avtale om kjøp av det svenske selskapet Tele8 Kontakt AB.

Frode Eriksen
30. des. 1997 - 11:53

Tele8 Kontakt AB, som er et datterselskap av den svenske teleoperatøren Tele8, er innehaver av en GSM 1800 (DCS-1800) mobillisens. Lisensen har gjort selskapet svært ettertraktet, all den stund selskapet selv ikke har hatt ressurser eller kompetanse til å forestå en utbygging av mobilnettet.

Det er Tele8s mobillisens Telenordia nå har skaffet seg kontroll over etter flere måneders forhandlinger med Tele8s eier, grunnlegger og eneste ansatte, Arne Dunhem. Telenordia eies av Concert-partnerne BT, Telenor og Tele Danmark, og har vært i forhandlinger om lisensen i høst.

- Det føles fint at kjøpet er i boks. Kjøpet av Tele8 Kontakt AB vil styrke vår konkurransekraft innenfor telekomområdet, sier administrerende direktør i Telenordia, Lutz Meyer-Scheel.

Scheel vil ikke opplyse hvor mye Telenordia har betalt for å få kontroll med mobillisensen, men sier at selskapet skal bruke de neste to månedene til å bestemme seg for hvordan en best skal nyttiggjøre seg lisensen.

Med kjøpet markerer Telenordia seg som en langt mer slagkraftig konkurrent på den svenske telekommarkedet, der handikapet med å være uten mobillisens knapt kan erstattes. Dette har blant andre France Telecom merket, som satset mye på å kapre lisensen som endte opp hos Tele8.

Telenordia har imidlertid dårlig tid. I konsesjonsvilkårene for Tele8 heter det at mobilnettet skal dekke minst 50 prosent av den svenske befolkningen i løpet av 1999, som i realiteten betyr mellom 40 og 50 av de største byene og tettstedene. Telenordia har tidligere anslått investeringene knyttet til oppbyggingen av mobilnettet til rundt tre milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.