Telenors aksjer trygge inntil videre

Russiske myndigheter sier de vil vente med salget til anken er avgjort.

Telenors aksjer trygge inntil videre

Russiske myndigheter sier de vil vente med salget til anken er avgjort.

Moskva/Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Telenors VimpelCom-aksjer selges ikke før striden om aksje-posten er behandlet i en ankedomstol, opplyser russiske rettsmyndigheter til Reuters.

– Det er høring i ankesaken onsdag, og vi kan definitivt ikke gå videre med dette før det er tatt en avgjørelse, sier Sergej Sazanov, første visedirektør for den russiske føderale namsmannen, tirsdag.

Aksjene kommer ikke til bli lagt ut for salg før ankedomstolen i Tjumen i Vest-Sibir har fattet en endelig beslutning når saken behandles onsdag, ifølge talskvinne Natalja Selivanova.

Domstolen i Tjumen skal etter planen behandle Telenors anke onsdag, etter å ha utsatt behandlingen fra 26. mai.

– Endrer ikke mye
Behandlingen er Telenors nest siste sjanse for å nå fram i rettsvesenet. Skulle Telenor tape også i Tjumen, er neste stopp Høyesterett i Moskva. Der mener Telenor at de uansett har «mye mer å fare med» enn i Vest-Sibir.

Pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor reagerer med avmålt glede over beskjeden fra Russland tirsdag kveld. Han poengterer at aksjene i det minste er trygge, også hvis rettsbehandlingen skulle bli utsatt ytterligere.

– Avgjørelsen endrer ikke situasjonen skrekkelig mye, i og med at høringen er onsdag. Tvangssalget kan fortsatt gjennomføres hvis vår anke skulle bli avvist, sier Melgaard til NTB.

Ankebehandling
Tidligere denne uken opplyste russiske myndigheter at aksjene ville bli solgt «i nær framtid». Beslutningen om å legge prosessen med tvangssalget på is innebærer derfor at namsmannen har snudd 180 grader. Det kan innebære en videre aksept for Telenors krav om at aksjene må selges før saken er endelig ferdigbehandlet i rettssystemet.

– Vi får håpe at fornuften også tar den russiske namsmannen, uansett utfall onsdag, og at det ikke blir gjennomført noe tvangssalg før alle rettsinstanser er prøvd, sier Melgaard.

Saksøkt av medeier
Det er miniaksjonæren Farimex, som er registrert på De britiske jomfruøyene og som eier 0,002 prosent av i det russiske mobilselskapet VimpelCom, som har saksøkt Telenor. Selskapet hevder det norske konsernet har påført VimpelCom store tap ved å trenere oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren URS/Wellcom.

Siste rettsavgjørelse ga Farimex medhold og 1,7 milliarder amerikanske dollar – tilsvarende snaut 11 milliarder kroner – i erstatning fra Telenor. Det omstridte tvangssalget skjer for å inndrive erstatningsbeløpet.

Telenor er overbevist om at Farimex er et stråselskap for den største aksjonæren i VimpelCom, Alfa-gruppen, og den mektige eieren, milliardæren og oligarken Mikhail Fridman.

Internasjonal oppmerksomhet
Saken har vært løftet opp på politisk nivå og har vært gjenstand for samtaler, blant annet mellom statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans russiske kollega Vladimir Putin.

– Det er vanskelig å si hvorfor dette skjer nå, men det er på det rene at det internasjonale samfunnet følger denne saken svært nøye. Det er russiske myndigheter og det russiske rettssystemet veldig klar over, sier Melgaard.

Telenor eier 33,6 prosent i VimpelCom, Alfa har en eierandel på 42,4 prosent. De to storeierne har lenge hatt et anstrengt forhold til hverandre.

    Les også:

Til toppen