Telenors Asia-sjef ble hjemme

Venter i spenning på Indisk avklaring.

Telenors Asia-sjef ble hjemme
Telenors direktør i Asia, Sigve Brekke, dropper en planlagt reise til Norge onsdag. Om kort tid kan det komme avklaringer på Telenors India-floke. Bilde: Telenor

Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): Prosessen rundt telelisensene i India er inne i en så spent fase at Telenors Asia-sjef Sigve Brekke valgte å avlyse en planlagt tur til Norge onsdag.

Selskapet venter på utfallet fra en ministergruppe som skal se på reglene for nye mobillisenser. Telenor er fratatt sine lisenser i India, men kjemper nå for å få dem tilbake.

Ministergruppen møttes tirsdag, og kom til beslutninger om to punkter. Det første handlet om hvor mange frekvenser som skal være til salgs i auksjonen, det andre om krav til dekningsgrad.

– Utfallet var positivt for oss. Det er viktig at det må være tilstrekkelig frekvenser slik at vi har muligheten til å vinne den mengden vi må ha for å drive kommersiell virksomhet, sier informasjonssjef i Telenor Asia, Glenn Mandelid til NTB.

Telenor har også motsatt seg kravet om at selskaper som skal få lisenser, må dekke byer helt ned til 2.000 innbyggere. Dette dekningskravet skal nå være trukket.

– Det telekomregulatøren foreslo om dekningskrav var rigid og umulig å oppfylle for nykommer i markedet, sier Mandelid.

Venter på ministerne

Nå gjenstår beslutning om startpris og betalingsbetingelser. Telenor sier de ikke vet når ministrene møtes igjen.

– Den finansielle delen av regelverket er ikke avklart. Vi har ikke fått noen offisiell informasjon om når det neste møtet vil finne sted, sier Mandelid.

Indisk presse er full av spekulasjoner rundt temaet, men Mandelid vil ikke kommentere opplysninger om at møtet vil bli holdt allerede onsdag eller torsdag.

Imidlertid bekrefter han at leder for Telenor i Asia, Sigve Brekke, måtte avlyse en planlagt tur til Norge fordi det er en viktig tid for selskapet. Brekke skulle egentlig deltatt på et seminar hos Telenors hovedkontor på Fornebu under tittelen «Norske bedrifter med internasjonal suksess».

Vurdere startpris på nytt

Den indiske teleregulatøren Telecom Regulatory Authority of India (Trai) har foreslått en samlet startpris på de nye lisensene på 16,25 milliarder kroner, fordelt på 22 sirkler/stater, skriver VG.

Ministergruppen har bedt Trai å gjøre en ny vurdering. Denne skulle vært klar til tirsdagens møte, men lar vente på seg.

– Vi synes at startprisen er for høy, og det har vært høylytte protester fra hele telekomindustrien. Til sjuende og sist blir det jo kundene som må betale, sier Mandelid.

Telenor er også opptatt av at de skal kunne betale for lisensene i avdrag.

Mens telekonsernet venter på utfallet av ministerutvalget, fortsetter arbeidet med å finne ny samarbeidspartner. Mandelid sier de har god dialog med en håndfull selskaper.

– Vi ønsker å eie opp mot eierbegrensningen på 74 prosent, og det er viktig for oss å finne en partner som godtar å eie de resterende 26 prosentene, sier Mandelid.

Telenor legger også vekt på å finne en partner som ønsker langsiktig samarbeid, og som er komfortabel med at Telenor har styringen i selskapet. (©NTB)

    Les også: