BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenors forskningspris til Bjøntegaard

Telenors Forskningspris 1997 ble tildelt dr. Gisle Bjøntegaard for hans innsats innenfor satellittantenner og videokoding.

Frode Eriksen
6. juni 1997 - 17:10

Det var statsråd Bendik Rugaas som overrakte Bjøntegaard prisen på Studiemøtet - stormønstringen til elektronikk og databransjen i Sandefjord. Prisen er på 250.000 kroner.

I tillegg fikk Birger Møller-Pedersen, Dag Belsnes og Øystein Haugen en pris på 50.000 kroner for innsats innen programvareteknologi.

Bjøntegaard fikk Telenors Forskningspris for sin innsats innenfor satellittantenner og videokoding. Han har utviklet en matematisk modell som gjør det mulig å utforme små offset-antenner (parabolantenner der mottakere ikke forstyrrer radiosignalene) med svært god ytelse. Slike antenner er senere produsert i stort antall.

Innen videokobling har Bjøntegaard et solid ry internasjonalt. Han påviste tidlig at det er mulig å kode videosignaler på svært lave kommunikasjonshastigheter, og var delaktig i utviklingen av H.261-standarden, som ble vedtatt av den internasjonale teleunionen (ITU) i 1990. Standarden har gjort det mulig å overføre videotelefoni på en vanlig ISDN-linje. Arbeidet har også gitt grunnlag for utvikling og produksjon av Tandbergs videotelefon. Bjøntegaard har også vært en nøkkelperson og gitt vesentlige bidrag i de nyere standardene på området, som MPEG2, MPEG4 og H.263. Disse er nå i bruk innenfor digital-TV, bildetelefoni og multimedia, og resulterer blant annet i en mangedobling av antall videokanaler som kan bringes fram til brukeren.

Telenors Forskningspris ble opprettet i år og har i utgangspunktet svært vide rammer for hvilke prosjekter den kan deles ut til. Eneste kriterium er at mottagerne må være nordiske statsborgere eller å ha utført hovedtyngden av arbeidet som vurderes ved bedrifter eller institusjoner i Norden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.