Telenors nye eierfilosofi kaster ennå ikke av seg

Ideen om å enten kjøpe seg opp, eller selge seg ut av utlandske mobilvirksomheter, har så langt ikke gitt de store økonomiske uttellingene. En analyse fra First Securities konkluderer med at Telenor-aksjen er underpriset.

I analysen fra First Securities heter det at det i Telenors kjernevirksomheter, blant annet i innenlandske fastnettoperasjoner som leverer gode resultat er en betydelig forskjell på verdifastsettelsen av Telenor og av sammenlignbare selskap. Siden 1. oktober har Telenor ekskludert eierandeler i børsnoterte selskap steget 4,9 prosent mens sammenlignbare teleselskap i Europa ifølge Bloomberg telecom index har steget med hele 22,9 prosent.

First skriver at dette skjer til tross for at Telenors norske fastnett- og mobilvirksomhet leverer gode resultat.

Tidligere i høst varslet Telenor sin nye eierfilosofi. Heretter gjelder det å eie betydelige eller kontrollerende poster, eller selge for Telenors internasjonale engasjement. Bakgrunnen for strategiskiftet var misnøye i Telenor med at veksten selskapets deleide mobilselskap ikke synes godt nok når analytikere skal sette verdien på Telenor.

Ifølge Firstanalysen har Telenors eierandeler i børsnoterie selskap økt til 20 milliarder kroner. Per aksje betyr dette 11,14 kroner, eller opp to kroner siden 1. oktober, noe som ikke har vist seg på aksjekursen i selskapet.

Blant de aksjepostene som har vist best utvikling de siste to månedene er VimpelCom (+ 1426 millioner kroner), Cosmote (+ 882 millioner kroner), EDB Business Partner (+ 821 millioner kroner), og DiGi.com (+ 126 millioner kroner). Selv Scandinavia Online AB har økt med 59 millioner kroner, mens det bare er i New Skies at verdien har falt (6 millioner kroner).

Samtidig har Telenors aksjekurs siden 1. oktober fram til 26. november økt med 3,10 kroner eller 9,4 prosent, hvorav 5,9 prosentpoeng kan relateres til verdiveksten i aksjepostene.

First skriver i en strategianalyse for desember at selskapet i løpet av året kan komme til å selge ut sin 18 prosents aksjepost i det greske mobilselskapet Cosmote. I løpet av tre år har selskapet gått fra å være tredjeoperatør i Hellas til å bli markedsleder. Telenors aksjepost er nå verdsatt til omtrent 5,5 milliarder kroner, men med en premium fra greske OTE som forventes å kjøpe aksjeposten på 10-15 prosent så kan Telenor selge aksjene sine for omtrent 6,5 milliarder kroner, med en betydelig gevinst.

First Securities setter et kursmål på Telenor for de neste 6-12 månedene på 44 kroner, som er 15 prosent over sluttkursen tirsdag på 38,3 kroner.

Til toppen