Teleselskapene sliter med tøff konkurranse

Alle andre enn Telenor og Netcom sliter med å oppnå lønnsomhet i det norske markedet.

Teleselskapene sliter med tøff konkurranse

Alle andre enn Telenor og Netcom sliter med å oppnå lønnsomhet i det norske markedet.

Det er nå 14 år siden Telenors monopol på mobiltelefoni ble opphevet, og 10 år siden de mistet sitt monopol på fasttelefoni. Mange aktører entret telemarkedet i tiden etterpå, men svært få har klart å oppnå et bærekraftig overskudd.

- Årsaken er at vi andre sliter med å få gode marginer er at vi må betale altfor høye proser for å leie oss inn på nettene til Telenor og Netcom, sier Haakon Dyrnes, administrerende direktør i Tele2 Norge, til Aftenposten.

Tele2-sjefen får støtte av konkurrenten Ventelo. De hadde 1,6 milliarder kroner i utgifter relatert til trafikkostnader i fjor, og hevder at 80 prosent av dette går rett i lomma til konkurrenten Telenor.

- Det er klart at vi skulle ønske at nettleiekostnadene til Telenor var langt lavere, sier Thor-Andre Svendsen, administrerende direktør i Ventelo, til Aftenposten.

Telenor og Netcom har investert mange milliarder kroner i egne nett, noe de andre aktørene ikke har gjort. Dermed må de leie kapasitet hos en av disse.

I en oversikt som Aftenposten har satt sammen, kommer det frem at foruten Telenor og Netcom er det bare Tel2 og Get som klarte å oppnå et lite overskudd i 2006. Ventelo, TDC Song, BaneTele, Lyse Tele og Telio gikk alle med underskudd.

Netcom derimot, kunne legge frem et overskudd på 2,1 milliarder kroner, av en omsetning på 7,3 milliarder. Det betyr at de tjente 29 øre for hver krone de omsatte.

Telenor er et stort internasjonalt konsern med mange aktiviteter. I Norge leverte de et overskudd på 4,7 milliarder fra mobilsatsningen, og et driftsresultat på 3,1 milliarder fra fasttelefoni.

Til toppen