TELEKOM

Teleskapene vurderer tiltak mot overvåking

Mobilselskapene skal vurdere tiltak for å hindre overvåking med falske basestasjoner. Post- og teletilsynet (PT) mener det er for tidlig å si om man bør bruke ressurser på å fjerne overvåkingen fullstendig.

Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet og avdelingsdirektør Einar Lunde snakker til pressen etter krisemøte om mobilovervåking i samferdselsdepartementet tirsdag.
Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet og avdelingsdirektør Einar Lunde snakker til pressen etter krisemøte om mobilovervåking i samferdselsdepartementet tirsdag. Bilde: Heiko Junge/NTB scanpix
16. des. 2014 - 12:15

(Saken er utvidet)

– Det handler om kost/nytteanalysen vi må gjøre når vi har utforsket de tekniske mulighetene vi har. Da må vi se hvilken vei vekten tipper, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i PT til NTB.

Lunde deltok tirsdag på et møte med norske teleselskaper og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Temaet for møtet var Aftenpostens avsløring av overvåking med falske basestasjoner flere steder i hovedstaden.

– Jeg ble ikke overrasket over at truslene finnes. Men omfanget av dem er overraskende, sa Lunde etter møtet.

Teleselskapene skal nå sammen med Post- og teletilsynet vurdere ulike tekniske løsninger som kan bidra til å hindre denne typen overvåking i framtiden. Nasjonal sikkerhetsmyndighet fungerer som rådgiver i arbeidet.

Ifølge Lunde er det flere etater som har hatt ansvar for å oppdage overvåkingen som Aftenposten har beskrevet. Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet sier det ikke er tvil om at PT har ansvaret for konfidensialiteten i mobilnettene, siden etaten har tilsyn med teleselskapene som eier nettene.

– Har dere utført den oppgaven godt nok?

– Jeg vil i alle fall si at vi må sette oss ned og se om vi er rigget riktig for den frekvenskontrollen som foregår i dag, sier Aarsæther. (©NTB)

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.