JUSS OG SAMFUNN

Teletilsynet åpner for mikrosendere

Mye tyder på at det i Norge kan bli tillatt med fri bruk av radiosendere med rekkevidde på noen få meter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. des. 2005 - 08:10

Post- og teletilsynet (PT) skriver på tilsynets nettsted at det gir sin tilslutning til en anbefaling fra CEPT (European Conference of Postal and Telecommunications Administations) for de europeiske landene om en felles effektgrense for fri bruk av frekvenser som benyttes av såkalte "mikro FM-sendere". Slike sendere finnes som ekstrautstyr til MP3-spillere og sender med svært lav effekt for trådløst å kunne overføre lydsignalet til en radiomottaker i umiddelbar nærhet, typisk noen få meter.

PT vil i en periode framover ikke kreve individuell frekvenstillatelse for bruk av utstyr som sender med en maksimalt utstrålt effekt (e.r.p) på 50 nW i FM-båndet (87,5 - 108 MHz) i en kanalbåndbredde på inntil 200 kHz.

    Les også:

Ifølge PT er det en målsetting å innarbeide generelle bestemmelser om dette i Forskrift som gir generelle tillatelser til bruk av frekvenser.

PT ser positivt på en legalisering av denne type utstyr, som tilsynet kjenner til er i utstrakt bruk både i Norge og resten av Europa. Samtidig er det oppatt av at etablerte aktører som benytter FM-båndet ikke skal bli skadelidende. Den maksimale effektverdi som er spesifisert (50 nW e.r.p) tar hensyn til at de som mottar vanlig FM-kringkasting ikke blir skadelidende, og at FM-mikrosendere vil kunne benyttes som forutsatt. Det er derfor viktig at effektgrensen overholdes. FM-mikrosendere skal overholde krav i henhold til ETSI-standarden EN 301 357 og være CE-merket.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.