BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teletopia alltid 29% rimeligere enn Telenor på SMS

Samferdselsstatsråd Torild Skogsholm har bestemt at Teletopia må betale 48 øre per SMS-melding formidlet via Telenor Mobils nett. Men hun sier mer...

27. okt. 2003 - 10:28

Samferdselsdepartementet bestemte fredag at Teletopia skal betale en pris på 48 øre per SMS-melding formidlet via Telenor Mobils nett. Dette er 18 øre mer enn det Post- og teletilsynet bestemte tidligere i år.

- Dette vedtaket sikrer en mest mulig likeverdig konkurranse mellom Teletopia, Telenor Mobil og de andre mobilselskapene i markedet, uttaler samferdselsminister Torild Skogsholm (V) i en pressemelding.

Bakgrunnen for departementets vedtak fredag er klage fra Telenor Mobil på et vedtak fra Post- og teletilsynet. Vedtaket gjaldt vilkårene for Teletopias tilknytning av egen SMS-sentral i Telenor Mobils nett. Telenor Mobils siste tilbud i saken var 60 øre per SMS.

Post- og teletilsynet bestemte 8. januar i år at Teletopia skal betale 30 øre pluss moms per melding for å bruke Telenors mobilnett.

Telenor påklaget vedtaket og Samferdselsdepartementet imøtekom kravet. Forbrukerrådet (FD) uttrykte derfor både overraskelse og skuffelse over Samferdselsdepartementets avgjørelse. Post- og teletilsynets beslutning var etter Forbrukerrådets mening blitt overkjørt av departementet.

- Vi stiller oss undrende til de nærmest ubestigelige barrierene som nye aktører i dette markedet møter. I dette spillet er det forbrukeren som blir den tapende, uttalte seksjonssjef Jan Schrøder i FD til NTB.

Teletopia-sjef Robert Hercz sier Samferdselsdepartementets vedtak fredag er positivt. Han mener at Teletopia har vunnet over Telenor, og viser til at hans selskap nå får tilgang til Telenor Mobils nett.

- Departementet har bestemt at prisen Teletopia skal betale for å sende en tekstmelding inne i Telenors nett, for en av Telenors egne kunder, skal være 29% billigere enn den vanlige prisen i sluttbrukermarkedet. Dette innebærer at Teletopia kan konkurrere kraftig i dette markedet, vi gis mulighet til å selge SMS-meldinger til alle Telenor Mobils kunder mye billigere enn Telenor, mener Hercz.

Dette er et syn som departementet synes å dele. På slutten av sin pressemelding skriver departemenet at man i sin prisberegning har valgt å bruke en såkalt "prisminus-metode".

- Denne metoden vil sikre at Teletopia alltid vil ha en konkurransedyktig pris i forhold til Telenor Mobil dersom selskapet er mer effektive når det gjelder SMS-tjenester enn Telenor Mobil. Generelt vil prisen Teletopia skal betale avhenge av den billigste av de landsdekkende operatørenes representative sluttbrukerpris med et avslag på 29 prosent. Tilgangsprisen blir i dag 48 øre per SMS eks. mva. Dette er en høyere pris enn den tjenesteleverandørene i Telenor Mobils nett betaler, men forskjellen mellom Teletopias "SMS-grossistpris" og grossistprisen til tjenesteleverandører som f.eks Sense og Chess, kan forklares ut fra det faktum at Sense og Chess skaffer kundene sine selv, mens Teletopia ikke gjør det, sier Skogsholm.

I praksis er nå Teletopia gitt en mulighet til å overta deler av SMS-markedet inne i Telenors nett - et marked som er verdt nesten 2 milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.