Teletopia klar med nytt mobilnett

Teletopia-sjef Robert Hercz kan lansere sitt billige GSM-nett i høst, men først må han bli enig med Telenor og det kan ta tid.

Teletopia-sjef Robert Hercz kan lansere sitt billige GSM-nett i høst, men først må han bli enig med Telenor og det kan ta tid.

18. mars offentliggjorde Teletopia-sjef Robert Hercz at han planlegger å lansere et mobilnett som bare skal dekke Stor-Oslo. Dette skal gi lave nok utbyggingspriser og dermed brukspriser til å kunne stjele kunder fra Netcom og Telenor.

Teletopia hadde tidligere snappet opp GSM-lisensen for bare 50.000 kroner. Det holder å å bygge ut Stor-Oslo for å tilfredstille Samferdselsdepartementets konsesjonskrav.

    Les også:

Nettet skal etter planen bli et fullverdig mobilnett med SMS, MMS, GPRS og andre moderne mobiltjenester. For selskapet lover innholdsleverandørene bedre betingelser enn hos Telenor og NetCom.

Tidligere i sommer fortalte Hercz til digi.no at det så ut som Telenor hadde en mulighet til å nekte sine mobilkunder å ringe Teletopia-kunder, men denne juridiske floken har Post- og teletilsynet klarlagti.

Under lansering pressekonferansen lovet Hercz å lansere i august, og han er - i utgangspunktet - ikke så mye forsinket.

- Vi har bygget ut og skrudd på et nett som langt overgår konsesjonskravene. Vi har lenge brukt nettet internet, men skal i løpet av september gå ut og be om hjelp fra publikum. Vi trenger hjelp til å få finjusert dekningen og luke ut eventuelle småfeil, sier Hercz.

Når Hercz er klar til kommersiell lansering vil han ikke svare på, men det synes klart at med dette kan skje i god tid før jul. Det er dog ikke bare Teletopia og teknikken som når selskapet kan lansere. For Teletopia må ha hjelp fra sin hovedkonkurrent Telenor Mobil.

Teletopia Mobils kunder trenger dekning utenfor selskapets nett i Stor-Oslo. Den dekningen er Telenor som dominerende markedsaktør lovpålagt å gi Teletopia. Hele forretningsideen til Hercz at de fleste som bor i Stor-Oslo oppholder seg der og bare sporadisk trenger dekning andre steder.

Loven sier også at dette skal skje til kostnadsorienterte priser, men Telenor og Teletopia har ikke tradisjoner for å bli enige om å slike betingelser. 23. september er det duket for rettssak om nettopp Telenors prising av tilgang - da i fastnettet. Telentopia har også slått med Telenor i mange år om tilgang til Telenor Mobils nett for å sende billige SMS.

- Vi har hatt to meklingsmøter med Telenor om roaming, men Telenor skulle garanti for at at vi hadde oppfylt dekningskravene. Dette fikk tilsynet i går, og meklingen skal derfor snart gjenopptas, sier Hercz til digi.no.

Men er lite trolig at meglingen vil føre frem.

- Det er svært stor avstand mellom partene, sier Hercz til digi.no og jeg regner med at vi må be tilsynet om å fastsette hva som er kostnadsbasert priser.

- Jeg ser ikke bort fra at vi må ha bistand fra tilsynet for å fastsatt en pris, men først må vi få bekreftet hvor Teletopia selv har dekning og hvor de skal roame i vårt nett, sier Sigurd Sandvin, informasjonssjef i Telenor Mobil.

Lanseringen av Teletopias mobilnett kommer derfor først an på hvor lang saksbehandlingstid Post- og Teletilsynet har. Så kan Telenor påklage avgjørelsene. Teletopias største håp er derfor kanskje at Telenor ikke får innvilget såkalt "utsettende virkning".

- Ethvert vedtak som PT fatter kan påklages til departementet, forteller Arne Litleré i Post- og teletilsynet til digi.no. Men hovedregelen er at de skal iverksette med en gang, men en av partene kan bes om utsettende virkning. Om slikt skal skje er en vurdering fra sak til sak, men det skal være særskilte krav til, påpeker han.

Hercz vil ikke svare på spørsmål om kanskje det mest interessant - hva slags brukspriser tror selskapet man vil kunne holde. Det er dog klart at det blir billigst å ringe til andre Teletopia-kunder, for ringer man til en NetCom- eller Telenor-kunde, skal disse selskapene ha en termineringsavgift av Teletopia.

Til toppen