BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teletorg-dommen en pyrrhusseier

Advokatfullmektig Peter Lendas innlegg "tapte så det suste i røret", vedrørende Teletorgfondets søksmål mot Teletopia, viser så store misforståelser at det ikke kan stå uimotsagt, kommenterer Teletopias advokat Anne Kirsti Brække i Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA.

Øystein Kvistad
26. nov. 2002 - 13:08

For det første - som Robert Hercz også tidligere gjort oppmerksom på: Teletorgfondet har i denne sak hatt en pyrrhusseier - den koster mer enn den smaker. Oslo tingrett har bekreftet at aktørene på teletorg har full adgang til å slutte å innbetale 2 prosent av omsetningen til Teletorgfondet, samt Teletorgrådets konvensjonalbøter.

Dernest - Teletorgfondet har hittil forstått det slik at Telenor ved hjelp av vilkår i VØT-avtalen kan påtvinge markedet å avstå 2 % av omsetningen til "teletorgsystemet".

Teleforum har i 1998 sagt opp avtalen med Teletopia, men Bjørn Nesset bekreftet i vitneprov for retten at dette brydde Fondet seg ikke så mye om da det anså at betalingskrav var sikret på grunn av Telenors avtalediktat overfor markedsaktørene. Dette så tingretten helt bort fra.

Retten mente at Teleforums oppsigelse nok kunne vært gyldig, men at Teleforum ikke kunne si opp avtalen med virkning for innbetalingene til Fondet.

Etter sterk kritikk av Fondet og Teletorgrådet sa Forbrukerrådet opp avtalen i juni 1999 med øyeblikkelig virkning. Dette ville heller ikke retten akseptere fordi det måtte innfortolkes en oppsigelsesfrist på ett år i avtalen. Her hentet retten støtte fra en "betenkning" innhentet på oppdrag fra Teletorgfondet og Teleforum, nettopp for å imøtegå at Forbrukerrådet kunne trekke seg.

Teletorgfondet har en forvaltningskapital på vel 13 millioner kroner (balansen 2000). Av dette får Teleforum og Teletorgrådet hver opp mot halvannen million kroner årlig. Forbrukerrådet har ønsket en sammenslåing med Teleklagenemnda, som er underlagt forbrukermyndighetene. Ikke overraskende syntes "teletorgsystemet" at dette var en dårlig idé.

Tingretten ville altså ikke akseptere Teleforums oppsigelse og heller ikke Forbrukerrådets - begge med øyeblikkelig virkning. Derimot syntes retten at Teletopias tilsvar til Fondets stevning hadde karakter av oppsigelse - men med virkning først ett år senere - akkurat tidsnok til å redde Fondets krav.

Det er imidlertid helt uomtvistelig at Teletopia i følge dommen fra august 2002 ikke lenger er forpliktet til å bedrive innbetalinger til Fondet - dette burde i hvert fall Peter Lenda ha merket seg.

Les Lendas innlegg:


For ordens skyld - tingrettens dom av 3.10.2002 er anket.

Anne Kirsti Brække
advokat

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.