KORTNYTT

TELFO: Bredbåndsatsingen en nasjonal katastrofe

TELFO mener staten fremmer interessene til noen få aktører med middelmådige tekniske mellomløsninger.

30. mars 2004 - 11:06

Tekniske Entreprenørers Landsforening (TELFO) har sendt ut denne erklæringen, under tittelen Den store bredbåndsbløffen, og underskrevet foreningens administrerende direktør Jostein Skree.

– Regjeringen har med hjelp av Arbeiderpartiet sikret flertall for en statlig bredbåndssatsing som er en nasjonal katastrofe, sier adm. direktør Jostein Skree, TELFO – Tekniske Entreprenørers Landsforening.

Myndighetene satser sterkt på at folk ikke skjønner forskjellen mellom fullverdig bredbånd og de teknologiske overgangsløsningene ADSL og DDT. For ytterligere villeding har Post – og teletilsynet lansert nye tall som skal vise en «økning i antall bredbåndskunder man ikke har sett maken til». Tilsynet med Willy Jensen i spissen mener det ikke er behov for den store milliardstrømmen fra staten som enkelte aktører roper etter. – Hele bredbåndsbløffen er basert på hva man definerer som bredbånd, og hvilke behov bredbånd skal dekke i fremtiden, sier Skree.

– De konkurransepolitiske konsekvensene av dagens bredbåndspolitikk er ikke tilfredsstillende vurdert. Rundt 18 prosent av norske husstander har bredbånd, og 78 prosent har ADSL. Men ADSL er ikke fullverdig bredbånd. Det er derfor håpløst å snakke om en formidabel økning i antall bredbåndskunder når man samtidig vet at ADSL er en teknologisk mellomløsning etablert for at Telenor fortsatt kan melke markedet (tellerskritt) basert på eksisterende infrastruktur (kobber). Infrastrukturen er forlengst nedbetalt med skattebetalernes penger. Dagens politikk gir Telenor enorme inntekter.

Også DDT (initiert av NRK og TV2) er en dårlig teknologisk mellomløsning. Den fører til ytterligere trenering av en skikkelig bredbåndsutvikling. – Det er vanskelig å forstå hvordan Norge skal komme på bredbåndstoppen i Europa innen 2008 med slike teknologiske mellomløsninger som de viktigste drivkreftene. Norsk bredbåndspolitikk er styrt ut fra de kommersielle interessene til Telenor, NRK og TV2. Disse harmoniserer ikke med et nasjonalt behov for å styrke offentlig og privat næringsliv, eller dekke sluttbrukernes behov for fremtidige tjenester og produkter.

Fullverdig bredbånd basert på fiber (minimum 10 Mbit/s i husveggen) gir grunnlag for et felles nett for TV, Internett og telefoni (Trippel Play). Sandefjord kommune har i samarbeid med Lyse Tele AS har valgt Trippel Play. De kan nå tilby sine næringslivskunder og 18.000 husstanderer ekstrem rask internettforbindelse. Her er det opptil 40 TV-kanaler med mulighet for å laste ned videofilmer over nettet med DVD-kvalitet. Videre er det tilgang på telefon til rimelige priser og med gratis samtaler til andre abonnenter over samme nett. Alt levert med en faktura fra en leverandør, til en pris på ca. 700 kroner i måneden. – Politikerne vil ikke gjøre fullverdig bredbånd til en nasjonal satsning. Det er landets kommuner, næringsliv og sluttbrukere som blir taperne, mener Skree.

Det er motstanderne av en bred nasjonal satsning på fullverdig bredbånd som har vunnet frem med sine argumenter. – Det er behov for politisk omkamp og politisk ansvar for at Norge skal komme på bredbåndstoppen innen 2008, påpeker Skree.

TELFO – Tekniske Entreprenørers Landsforening er en landforening i NHO som organiserer KELF (Kulde– og varmepumpeentreprenørenes landsforening), HLF (Heisleverandørenes Landsforening), NELFO – (Foreningen for EL- og IT-bedriftene), og VRF (Ventilasjons- og rørentreprenørenes forening)

TELFOs medlemsorganisasjoner har 1450 bedrifter med 28 000 ansatte og har en samlet omsetning på 28 milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.