Telia blokkerer spammerne

Svenske Telia Sonera vil mandag denne uken sette i gang en storoffensiv mot uønsket e-post.

Svenske Telia Sonera vil mandag denne uken sette i gang en storoffensiv mot uønsket e-post.

Klokken 12:00 i dag begynte svenske TeliaSonera å blokkere Internett-trafikk til og fra datamaskiner som sender søppelpost. Selskapet skriver i en pressemelding at den globale mengden spam nå truer Internetts virksomhet og at svenske datamaskiner utnyttes til å sende spam verden over, stort sett uten at eierne er klar over det.

    Les også:

- Tilgangen til Internett er én av de tjenester Telia tilbyr som gjør livet lettere for mennesker og er er enkel å benytte, men denne flodbølgen av spam som vi ser nå, skaper kostnader og vanskeligheter for våre kunder, og vi aksepterer ikke det, sier Marie Ehrling, administrerende direktør i TeliaSonera Sverige.

Telia skriver at antallet anmeldelser om spam og virus er blitt tidoblet på kort tid, fra 300 til 3000 per døgn. Mengden av spammeldinger som kan sendes fra en enkel, virussmittet PC er stor, og Telia mener nå at slike maskiner må blokkeres umiddelbart etter at de blir oppdaget av Internett-leverandøren.

Det er dog ikke snakk om noen permanent blokkering, siden mye av spammen sendes ut uten at eierne av datamaskinene er klar over det. Så snart kontakt er opprettet med kunden vil Telia kunne hjelpe kundene med å løse problemet. Deretter vil blokkeringen oppheves.

Telia har siden mars i år filtrert e-postmeldingene slik at kjente spamavsenderes blokkeres. Men selv om mellom 50 og 75 prosent av søppelposten fanges opp på denne måten, mener Telia at den totale mengden spam er blitt så stor at kundene likevel får mer spam enn tidligere.

Telia planlegger også snart å innføre en generell virusbeskyttelse på både innkommende og utgående e-post, samt beskyttelse mot spam også for e-post som er adressert til mottakere utenfor Telias eget nett.

- Men det holder ikke at vi som Internett-leverandør handler, sier Ehrling.

- Lovgivende og dømmende myndigheter, konsumentorganisasjoner og i og for seg alle som bruker Internett må alle gjøre sitt for å bekjempe forsatt spredning av spam og virus..

Til toppen