Telia dropper UMTS-anke

Telia og konsernsjef Marianne Nivert lar den svenske UMTS-lisensen være i fred og konsentrerer seg om mobilsamarbeidet med Tele2. Men hvis Telenordia og Sonera anker, er Telia tilbake på banen igjen.

Det var svært mye oppstyr da det statlige svenske teleselskapet Telia ikke ble tildelt én av de fire lisensene for utbygging av neste generasjons mobilnett, bedre kjent som UMTS.

Sammen med to av de andre "taperne", norsk-eide Telenordia og finske Sonera havnet påklagingen kjapt i rettssystemet for å avgjøre om konsesjonsbehandlingen av den svenske Post- och telestyrelsen hadde vært korrekt gjennomført

Mot slutten av forrige måned kom dommen; de tre taperselskapene fikk ikke medhold i Länsretten i Stockholm.

I dag kom meldingen om at Telia etter all sannsynlighet gir opp å bygge ut på egenhånd. I stedet satser de hardere på å få til et skikkelig samarbeid med Tele2 Sverige, én av de fire lisensinnehaverne.

- Vi kommer til å legge økt trykk ved å utvikle det netttsamarbeidet vi har innledet med Tele2 og anvende vår tekniske kompetanse for å se til at våre kunder får tilgang till de nye tjenestene som blir mulig takket være den nye teknikken, sier Telias konsernsjef, Marianne Nivert, i en pressemelding.

Telia hevder at de ikke vil bidra til at Sverige taper tempo i teknologikappløpet og viser til et regjeringsinitiativ der statsminister Göran Persson har innbudt UMTS-aktørene til samtaler: den svenske regjeringen understreker hvor viktig det er at mobilutbyggingen bidrar til å holde på Sverige sin ledende IT-rolle i verden.

Telia har altså plukket opp fredspipen, selv om de i pressemeldingen hardnakket hevder at de har rett med hensyn til kritikken av det svenske teletilsynet. Selskapet mener at Länsretten har gitt dem rett på flere vesentlige punkter, blant annet i forbindelse med betydningen av konsulentrapporter som ikke ble kommunisert.

Telia hevder videre at regjeringens invitasjon til samtaler mellom operatører og lovgivere forhåpentligvis vil føre til større klarhet enn en fortsatt rettsprosess.

Teleselskapet tar imidlertid ett vesentlig forbehold: hvis en av konkurrentene anker, vil de følge med for ikke å avskjære seg fra den videre rettsprosessen. Norsk-eide Telenordia er et av de to andre selskapene som nå vurderer å anke.

Telenordia avgjør dette på et styremøte i morgen, tirsdag den 17. juli.

Storeieren Telenor har allerede etablert seg som tjenestetilbyder i Sverige gjennom en avtale med Europolitan, som var et av de andre selskapene som fikk mobillisens.

Til toppen