BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telia konkurrerer ikke ute om UMTS

Telia vil ikke konkurrere om UMTS-mobillisenser ute i Europa, men vil sette alt inn på å sitte med et komplett nordisk mobilnett.

Frode Eriksen
5. mai 2000 - 12:06

Det sier sjef i Telia Mobil, Kenneth Karlberg til Dagens Industri. Mens Telenor, Sonera og Tele Danmark sist uke bestemte seg for å delta i auksjonen av de tyske UMTS-mobillisensene velger Telia å satse på Norden.

- Vi skal beholde vår markedsandel og forbedre lønnsomheten, sier Karlberg, og tenker spesielt på Norden der selskapet vil satse flest mobilmilliarder i tiden som kommer.

Telia skaffet seg for en måneds tid siden siste bekreftelse fra det norske Samferdselsdepartementet på at Telia beholder sin GSM 1800 mobillisens som ikke ble benyttet på grunn av den planlagte fusjonen med Telenor.

Men Telia Mobil har bare hatt måtelig suksess i de andre nordiske landene. Markedsandelene i Danmark, Finland og Norge er henholdsvis 12 prosent, 1 prosent og null enn så lenge, selv om investeringene har kostet milliarder. Selskapet satser på å skaffe seg UMTS-mobillisenser i alle nordiske land, og har allerede en av de fire finske lisensene..

Karlberg tror at det å vokse på mobil utenfor Norden blir alt for dyrt for selskapet, og vil heller kjøpe kapasitet av eksisterende mobilnetteiere for å distribuere mobiltjenester i Europa. - Det blir enklere å bli aktør uten eget nett.

Telia ønsker seg også inn på mobilmarkedet i USA; aller helst hos en aktør som har et noenlunde nasjonalt dekkende mobilnett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.