Telia lanserer ADSL før Telenor

Telia tar i dag imot bestillinger på ADSL som etter planen skal leveres fra oktober. For bare 3000 kroner i året kan Telias kunder da surfe og ringe så mye de orker på en 500 kbit/s ADSL-forbindelse.

Dermed tar Telia et stort skritt inn i bredbåndsverdenen, ved å ta i bruk teknologi som presser mer kapasitet ut av det eksisterende kobbernettet. ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) gjør at en kan oppnå hastigheter på 6-8 Mbit/s på det vanlige kobbernettet for forbindelsen ned til kunden, mens forbindelsen fra kunden blir betydelig mindre på bare noen titalls kbit/s. Fordelen med ADSL er at kunden kan ringe og surfe på nettet samtidig.

- Med Telia ADSL Bredband får du en rask Internett-oppkobling via din vanlige telefonledning, sier administrerende direktør for Telias e-selskap, Karin Moberg.

Den geografiske avstanden mellom kunden og Telias noder kan ikke være lenger enn 4 kilometer om ADSL skal kunne installeres, noe som inkluderer 85 prosent av den svenske befolkningen. Imidlertid er det bare kunder i 25 byer til får tilbud om tjenesten i første omgang.

Telia lanserer ADSL med en 500 kbit/s forbindelse. Tilknytningsavgiften er 1475 kroner, og Telia har satt en månedsvgift på 250 kroner for forbindelsen som sikrer 24 timers forbindelse. Det vil si en årsavgift på 3000 svenske kroner for å kunne surfe 24 timer i døgnet.

Moberg sammenligner ADSL med det å kjøre Formel 1-bil i bytrafikk, unødvendig og dyrt og legger seg derfor på en forbrukervennlig linje der en lager en pakke med begrenset kapasitet i første omgang. - Ennå finnes det få innholdsløsninger som krever den høyeste overføringshastigheten, sier hun.


Men Telia vil øke kapasiteten når behovet oppstår. Tjenesten kan bestilles hos Telia fra og med i dag, og fra oktober kan kundene selv sjekke når tilknytingen kan skje.

Inntil da kommer selskapet til å presentere den nye teknologien på ulike arrangement i 21 byer.

Til toppen