BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telia og Telenordia enige om samtrafikkpriser

Etter drøyt ett års knallharde forhandlinger er Telia og Telenordia omsider kommet til enighet om samtrafikkpriser for 1997 og 1998.

Øystein Kvistad
11. juli 1997 - 12:19

Telenor har gjennom sitt engasjement i svenske Telenordia vært involvert i den heftige krangelen med Telia om samtrafikkpriser - der Telia har hevdet at Telenordia bremser en nedsetting av prisene, mens Telenordia har postulert at det motsatte er tilfelle.

Den svenske post- og telestyrelsen så seg til slutt tvunget til å innta meglerrollen i den bitre striden, som blant annet førte til at Telia stoppet Telenordias ISDN-forsøk, noe Telenordia besvarte med å anmelde Telia til det svenske Konkurransetilsynet. Det er norske Telenor, britiske BT og Tele Danmark som står bak svenskesatsingen Telenordia, som tilbyr sine kunder et landsdekkende telenett i Sverige og globale tjenester via BT/Concert.

I går kom Telia og Telenordia endelig fram til en avtale som innebærer at de vil betale markedspriser til hverandre. Samtrafikkavtalen regulerer de tekniske og økonomiske vilkårene for teletrafikk mellom de to operatørenes nett i Sverige.

– Det føles godt å endelig ha kommet fram til en avtale. Nå har vi avtaler med alle fastnettoperatørene i Sverige, sier leder for Telias nettjenester Thorleif Herrström. Han karakteriserer den siste månedens forhandlinger som "svært konstruktive".

- Nå er relasjonene mellom Telia og Telenordia betydelig mer positiv enn tidligere, sier han.

Også Telenordia er fornøyd med avtalen som nå er inngått:

- Avtalen reduserer våre kostnader og øker vår konkurransekraft samtidig som det gir oss mulighet til å tilby markedet mer komplette tjenester. Vi er også glade over Post- og Telestyrelsens aktive og konstruktive meglerrolle - det er de som har gjort denne avtalen mulig, sier leder for Telenordias strategi- og virksomhetsutvikling Bo Johannisson.

Telia og Telenordia forhandlet i syv måneder i fjor uten å komme fram til noe resultat. Dermed måtte Post- og Telestyrelsen (PST) på banen i februar i år, og etter ti meglingsmøter kom partene i går fram til en avtale, opplyser saksbehandler for de svenske telemyndighetene, Pär-Erik Westin. PTS løste en tilsvarende konflikt mellom Telia og Tele 2 i fjor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.