Telia øker i Polen

Svenske Telia kjøper seg opp til 33 prosent i den polske teleutfordreren Netia forut for privatiseringen av den statlige polske teleoperatøren Telekomunikacja Polska SA (TPSA).

Telias oppkjøp skjer ved å bytte aksjer i datterselskap til Netia til aksjer i morselskapet, og ved å investere 24 millioner dollar - tilsvarende omlag 180 millioner kroner.

Netia er den største av flere teleutfordrere til det polske televerket, der staten etter planen skal selge seg ned med fra 15 til 25 prosent, med sikte på en børsintroduksjon 20. november.

De to Netia-selskapene som henholdsvis eier kontrollerende aksjeposter i ti lokale teleselskap og er majoritetsaksjonær i to operatører, eies av Netia Holding og Telia, der Telias samlede aksjepost kommer opp i 26 prosent i dag. Netia Holdings eies bl.a. av israelske Dankner Investments Ltd. og de to amerikanske Shamrock Holdings og Goldman Sachs Capital Partners.

Det polske televerket og Netia får konkurranse på fasttelefonimarkedet i 2003. I en pressemelding fra Netia Telekom heter det at Telias kompetanse er en styrke for gruppen, som jobber for å skaffe nye lisenser for lokaltelefoni. I nærmeste fremtid står hovedstadsområdet med Warszawa i spissen for tur.

Netia har investert vel 200 millioner dollar i polsk telekom siden 1990 og planlegger ytterligere investeringer på 600 millioner fram mot år 2000. Selskapet har i dag 125.000 telefonabonnenter eller to prosents markedsandel, og regner med å kunne øke dette til 800.000 i løpet av to år.

Telia har tidligere ikke lykkes med å skaffe seg mobillisens i landet. Den operatøren kom i drift i mars, der France Telecom er internasjonal partner, med det polske televerket som majoritetseier.

Polske mobiloperatører:

IDEA Centertel

GSM 1800-lisens i drift 03/98

Polske televerket eier 66 prosent, France Telecom 34 prosent.

Polkomtel SA

GSM 900-lisens i drift 10/96

Int'l partnere er Tele Danmark og AirTouch med 19,25 prosent hver.

Polska Telefonia Cyfrowa

GSM 900-lisens i drift september 1996

Internasjonal partner er Deutsche Telekom med 22,5 prosent

Til toppen