Telia sikler på Tele Danmark

Telia skal være en av de interesserte kjøperne når amerikanske SBC vil selge sine europeiske teleaktiviteter, der en kontrollerende aksjepost i Tele Danmark inngår.

Telia skal være en av de interesserte kjøperne når amerikanske SBC vil selge sine europeiske teleaktiviteter, der en kontrollerende aksjepost i Tele Danmark inngår.

Det var USA Today som i sin mandagsutgave skrev at SBC Communications Inc. var på vei ut av det europeiske telemarkedet, med Telia som en aktuell kandidat for å kjøpe hele eller deler av delskapets virksomhet. Selskapet er det største ikke-europeiske teleselskapet med virksomhet i Europa som omfatter foruten Tele Danmark også Belgacom, tyske Talkline, franske Cegetel og de to sveitsiske selskapene Sunrise Communications og diAx.

Prisen for selskapene skal være satt til seks milliarder dollar eller nærmere 60 milliarder kroner i aksjer og kontanter.

Dow Jones Newswires siterer imidlertid en annen kilde på at SBC ikke skal være interessert i å selge i hele tatt.

I SBCs portefølje er nok den kontrollerende aksjeposten i Tele Danmark den mest interessante. Ifølge USA Today skal Telia være interessert i å kjøpe resten av Tele Danmark for en tilsvarende pris som vil si over 130 milliarder kroner. Avisartikkelen har medført at den 20 prosent premium som Telia AB planla for er nå spist opp av Tele Danmarks kraftige verdivekst mandag på nær 20 prosent. Selskapets aksjekurs ellers i år har falt med 40 prosent siden mars..

SBC overtok den kontrollerende aksjeposten på 42 prosent i Tele Danmark ved oppkjøpet av Ameritech i fjor. Men mens Ameritech ønsket å bruke Tele Danmark som springbrett for selskapets europeiske virksomhet framover, vil SBC heller konsentrere seg om det amerikanske telemarkedet, noe konsernsjef Edward Whitacre har sagt flere ganger. SBC er i dag USAs nest største teleselskap etter AT&T, og er et av de dominerende selskapene på lokaltelefoni.

Imidlertid er ikke Tele Danmarks-aksjene fritt vilt. Ameritech og senere SBC har vært nødt til å akseptere flere betingelser knyttet til eierskapet av aksjene. Blant annet kan aksjene ikke selges før i januar 2001.

Ingen av de involverte selskapene ønsker å kommentere saken.

Tele Danmark solgte i august sine aksjer i NetCom etter et mislykket oppkjøpsforsøk, som endte med at Telia kjøpte hele selskapet. I september solgte Tele Danmark sin tredel i det svenske teleselskapet Telenordia til Telenor og British Telecom.

Til toppen