Telia tar ny sats i Norge

Telia er villig til å investere over en milliard kroner på et nytt GSM 1800 mobilnett i Norge. Selskapet aksepterer de eksisterende konsesjonsvilkårene for lisensen og satser nå friskt på en ny Norges-etablering. - Nå tar vi ny sats og kjører på for fullt, sier Michael Larsen i Telia Mobile til digi.no.

Telia er villig til å investere over en milliard kroner på et nytt GSM 1800 mobilnett i Norge. Selskapet aksepterer de eksisterende konsesjonsvilkårene for lisensen og satser nå friskt på en ny Norges-etablering. - Nå tar vi ny sats og kjører på for fullt, sier Michael Larsen i Telia Mobile til digi.no.

I et brev til det norske Samferdselsdepartementet bekrefter konsernsjef i Telia, Jan-Åke Kark at selskapet aksepterer konsesjonsvilkårene som eksisterte for utbyggingen av det tredje mobilnettet i Norge, da prosjektet ble lagt på is i oktober 1998.

Kark skriver at Telia allerede har satt i gang arbeidet med å forbrede utbyggingen av mobilnettet.

Det bekrefter også Michael Larsen i Telia Mobile overfor digi.no. Larsen var ansvarlig for Telias søknad på en av de tre GSM 1800-lisensene som ble utlyst i 1998, der Telia fikk en, og Telenor Mobil og NetCom hver sin. Planleggingen av dette tredje mobilnettet ble imidlertid lagt på is høsten 1998 angivelig på grunn av Sense-saken.

- Nå kjører vi i gang for fullt i Norge, sier Larsen. Han sier Telia er villig til å investere det som det koster for å imøtekomme konsesjonsvilkårene, som vil si mellom 1 og 1,2 milliarder svenske kroner.

- Vi kommer til å bygge opp en ny filial i Norge for å forestå utbygging og drift av denne mobillisensen, og vi vil rekruttere folk til denne filialen. Larsen sier at selskapet allerede har vurdert flere kandidater for å bekle en ny sjefsjobb for Telia i Norge, og tilsetting skal ikke være langt unna.

Men Telia har allerede satt flere mennesker i Sverige på saken og Larsen sier at det nå vil arbeides for fullt med å bygge ut og sette i drift det nye mobilnettet så raskt som mulig. Larsen kan ikke si om Telia vil bygge opp en ny fastnettoperasjon i Norge. Det blir opp til andre avdelinger i Telia.

Men Larsen og hans folk starter nesten på bar bakke. Enitel overtok nemlig de geografiske punktene som Telia Norge i sin tid valgte ut som steder for å sette ut basestasjoner.

- Det har skjedd mye siden høsten 1998, både markedsmessig og teknologisk, sier Larsen. Han bekrefter imidlertid at Telia melder seg på i kampen om de norske mobilkundene. Fra før har fire nye selskap meldt seg på i den norske mobilkampen gjennom å leie kapasitet av Telenor Mobil og NetCom.

- Nå kjører vi på for fullt for å etablere et konkurransedyktig nettet, som vil komplettere Telias nordiske mobile infrastruktur. Selskapet har allerede mobilvirksomheter i full virksomhet i de andre nordiske landene.

De to andre mobilnetteierne i Norge registrerer at Telia blir ny aktør på mobilmarkedet, men heller ikke mer. Informasjonsdirektør i Telenor Mobil, Elisabeth H. Gjølme sier til digi.no at dette føyer seg inn i rekken av nye konkurrenter i mobilmarkedet, og Telia blir dermed nummer åtte.

Telenor og Telia så hverandre grundig i kortene under fusjonsprossen i 1999, men Gjølme tror ikke det betyr noe fra eller til for konkurranse. - Vi skal møte konkurransen med Telia sier Gjølme som også sier at Telenor arbeider videre med hva de skal gjøre i Sverige.

Informasjonsdirektør i NetCom, Per Bjørkum sier at en ny aktør betyr definitivt sterkere konkurranse. - Det er bra. Dette vil stille sterkere krav. Telia vil få med seg et sterkt kostnadsbelastende element, som vi for det meste har lagt bak oss.

- Vi har visst lenge at de hadde lyst på lisensen, og det er bra at de nå har fått den, sier han.

Til toppen