Telia vil bygge IP-sone på Gardermoen

Telia vil tilby Internett-aksess gjennom et trådløst lokalnett i SAS-loungen på Gardermoen. - Vi forhandler med sikte på å tilby tjenesten i hele flyplassen, sier Lars Karlsson.

En "IP-sone" er et trådløst lokalnett i et avgrenset lokale, der den viktigste tjenesten er rask tilgang til Internett. Det er opprettet slike IP-soner i en rekke hoteller og flyplasser verden over, blant annet på Arlanda utenfor Stockholm.

- Har du en bærbar PC eller Mac med et PC-kort for trådløst lokalnett etter standarden IEEE 802.11, og slår den på mens du er på Arlanda, vil du få opp et påloggingsbilde til vårt trådløse lokalnett der. Abonnerer du på Telia-tjenesten HomeRun, oppgir du brukernavn og passord. Det neste du får på skjermen er vår portal mot Internett, forklarer Lars Karlsson, markedsdirektør for tjenesten Telia HomeRun. - Det er ingen betingelse at du kjøper selve nettkortet fra oss. Men abonnement må du ha.

Telia har nettopp undertegnet en avtale med flyselskapet SAS som gjør at SAS-lounger ved flyplasser verden over, også Oslo Lufthavn Gardermoen, skal utstyres med HomeRun.

- I disse dager har vi folk i Oslo som fører samtaler med representanter for både SAS og Oslo Lufthavn. Vi gjennomfører de første målingene i SAS-loungen der nå, og tar sikte på å få tjenesten på plass så fort som mulig. Vi håper å få til en avtale med Oslo Lufthavn slik at vi kan gjøre tjenesten tilgjengelig over hele flyplassen, ikke bare i SAS-loungen.

Karlsson forteller videre at Telia vil spille på mange strenger for å få bygget så mange IP-soner som mulig i tilknytning til flyplasser verden over. Han har opplegg for å diskutere saken med SASs partnere i Star Alliance. Han tar også kontakt med andre som leverer tilsvarende tjenester, med tanke på å få til "roaming" avtaler, slik at du med Telia HomeRun også vil kunne utnytte IP-soner i andre lokaler enn der Telia har stått for utbyggingen.

IEEE 802.11 er den rådende standarden for trådløst Ethernet i 11 Mb/s, og brukes av samtlige leverandører av utstyr for trådløse lokalnett.

Til toppen