Telia vokser i Sverige - taper i Norge

Telia økte omsetningen med 12 prosent de tre første kvartalene i år sammenlignet med samme periode i fjor. Aksjesalg og god vekst på områder som mobiltelefoni gav et driftsresultat på 6,3 mrd. svenske kroner, tilsvarende 3,5 mrd. i fjor. Norge er fremdeles et satsingsområde selv om resultatene uteblir.

Nordens største teleoperatør er det svenske statseide televerket Telia, som omsatte for 36,9 mrd. svenske kroner i årets første ni måneder, opp fra 33,7 mrd. kroner for samme periode i fjor (30,9 mrd. i 1996). Resultatet før skatt endte på 5,7 mrd., opp fra 2,94 mrd. i 1997 og 2,89 mrd. i 1996.

Størst vekst opplever Telia innenfor teletrafikk grunnet Internett og mobiltelefoni. Mobilmarkedet i Sverige har så langt i år økt med 30 prosent, mens tilsvarende for fasttelefoni er 9 prosent. Inntektene fra mobiletelefoni økte med 14 prosent.

I Telias delårsrapport heter det at prisene fremdeles presses på det svenske markedet med lavere marginer innenfor de mest lønnsomme kundesegmentene i alle markedene.

Selskapet kan notere en ekstraordinær inntekt etter salget av aksjer i den italienske mobiloeratøren Omnitel og av det meste av Telias bygningsmasse i sommer, som henholdsvis gav et overskudd på 3,3 og 1,9 mrd. svenske kroner.

Disse inntektene brukes nå i arbeidet for å ekspansere selskapets virksomhet til andre deler av Østersjøområdet, blant annet i Baltikum der selskapet sammen med Sonera har kjøpt seg kraftig opp i fast og mobil-telefoni.

Arbeidet med å befeste stillingen i Norge, Danmark og Finland fortsetter, men Norge er fremdeles det eneste landet der selskapet ikke har etablert eller satt i drift eget mobilnett. Målsetningen er fremdeles å tjene penger i Norge ved årtusenskiftet.

Til toppen