JUSS OG SAMFUNN

Telias fusjonelle hodepine

Etter selv å ha tatt initiativet til samarbeidet om nye Scandinavia Online AB, må svenske Telia nå diskutere med samarbeidspartnerne om koordineringen av konkurrerende nett-tjenester.

Hilde Nyman
30. jan. 1998 - 17:39

Relanseringen av Scandinavia Online AB i Sverige har ført Telia i potensiell konflikt med samarbeidspartnerne Schibsted og Telenor.

Telegiganten Telia har hittil hatt den nordeuropeiske lisensen for den amerikanske søkemotoren AltaVista, mens den norske søkemotoren Kvasir er 100 prosent eid av SOL og finnes i alle tre skandinaviske land. Det finnes for eksempel en svensk utgave av både AltaVista og Kvasir.

Torvald Bohlin, visekonsernsjef i Telia AB i Sverige og ansvarlig for forretningsutvikling i Telia InfoMedia, kan fortelle at det er tatt opp til diskusjon hvordan man skal forholde seg til denne problemstillingen.

- Vi har sett på disse søkemotorene, og det er klart at det generelt er endel ting som er uavklart ved opprettelsen av SOL AB i Sverige. Det finnes i dag noen tjenester som er dublerende og tilbys begge steder, og spørsmålet om søkemotorene er ett av flere som må avklares. Sannsynligvis vil det komme en løsning på dette i løpet av de nærmeste uker, sier Bohlin til digi.no.

Administrerende direktør for nye Scandinavia Online AB heter Cecilia Geijer-Häeggström og kommer fra Telia InfoMedia Interactive AB. Hun erstatter den nåværende administrerende direktør i SOL AB, Bo Blåeldh, som blir henvist til den viseadministrerende stillingen i nye SOL AB.

Hun bekrefter opplysninger som digi.no har fra Schibsted om at det var Telia AB som tok initativ til samarbeidet med Schibsted om nye SOL i Sverige.

- Det stemmer. Jeg ringte til Birger Magnus i Schibsted og spurte om vi ikke skulle slå oss sammen. Grunnen til at jeg ringte, er at jeg så tydelig at for SOL ville det bli vanskelig å klare seg uten en sterk gateway. For oss ville det bety ytterligere forsterkning på innholdssiden. I dag er det ingen aktører på internettmarkedet som tjener virkelig penger, så vi hadde begge noe å tjene på å slå oss sammen, forteller Geijer-Häeggström.

Telia er naturlig nok svært opptatt av hvordan de skal løse de spesielle situasjonene de nå har havnet i. Blant annet har de en samarbeidsavtale med HjemmeNett i Norge, som blant annet er eid av danske Egmont. I tillegg er det et felles eierskap med Egmont Online i Danmark.

- Vil det bli en interessekonflikt når Telia går inn i SOL, mens Telia i Danmark er inne i Egmont Online?

- SOL i Danmark og Egmont Online ser vi ikke på som direkte konkurrenter. Egmont retter seg i første rekke mot underholdningsmarkedet, så de to selskapene vil komplementere hverandre, mener Torvald Bohlin.

- Hvordan skal Telia forholde seg til Telenor i Norge, hvor Telenor og SOL har et nært forhold og alle Telenors internettkunder automatisk får tilgang til SOLs medlemsbase?

- Vi har tenkt på hvordan Telia skal forholde seg til Telenor i Norge, men dette er ting jeg i dag ikke vil gå inn på. Vi snakker om det, sier Bohlin.

Administrerende direktør Bjørn Formo i Telia Norge uttalte til digi.no fredag formiddag at han fremdeles ikke hadde fått svar på hva de ulike samarbeids- og eierforholdene rundt Scandinavia Online vil innebære for norske Telia. Telia Internett har i skrivende stund rundt 40.000 privatabonnenter på Internett i Norge og må blant annet ta stilling til hvordan disse skal behandles i forhold til Telenor Nextel-kunder og SOL-medlemskap.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.