BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telias verdensnyhet - utfordrer ADSL

Svenske Telia er etter eget utsagn først i verden med å sende høyoppløselige TV-bilder over telenettet. VDSL-teknikken (very high speed digital subscriber line) gjør det mulig å sende 52 millioner biter i sekundet over vanlig kobbertråd.

Herman Berg
8. apr. 1997 - 12:27

Ifølge fredagsutgaven av den svenske teknologiavisen Ny Teknik kan Telia ved hjelp av VDSL-teknikken tilby åtte ulike datakanaler samtidig: TV-program, videokonferanse, Internett eller videofilm over telenettet. De ulike TV-kanalene komprimeres ved hjelp av MPEG-2-.standarden.

Det er Telias forskningsavdeling som har utviklet systemet som altså gjør det mulig å sendte HDTV over vanlig kobberkabel. Selskapet antyder at teknologien kan tas i kommersiell bruk allerede til neste år. Forutsetningen er at teknologien aksepteres som en internasjonal standard, telenettet oppgraderes med millioner av VDSL-modemer, og at selskapet får hjelp til å videreutvikle teknologien...

Telia benytter en bærebølge på ti megahertz og deler den opp i 1024 underbølger som hver kan overføre mellom 20 og 120 kilobit i sekundet. For å klare dette må sendere og mottakere kunne håndtere avansert digital signalbehandling. Det er dette signalbehandlingsutstyret Telia nå har utviklet og demonstrert.

VDSL er en mer fleksibel løsning enn den mye omtalte ADSL-teknologien, asymmetric digital subscriber line. Overføringskapasiteten til og fra abonnenten kan nemlig i VDSL deles opp etter eget valg. Enten kan du sende 50 mbps mot en husstand og 2 mbps fra den, eller velge å ha en kapasitet på 26 mbps i begge retninger. ADSL gir som kjent alltid stor kapasitet ut mot abonnenten, men vesentlig mindre tilbake. Fordelen med ADSL er at teknikken dekker en større del av befolkningen, mens den høye overføringskapasiteten i VDSL kun fungerer over korte avstander (500-1500 meter).

Utfordringen for Telia blir altså å gjøre VDSL-teknologien kommersielt levedyktig. For at det skal skje må det utvikles VDSL-modemer, noe som i prinsippet skal kunne gjøres i form av enchipsløsninger, sier forskningssjef Leif Bengtsson ved Telia Research til Ny Teknik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.