KOMMENTARER

TeliaSonera må satse på TV og video over ADSL

TeliaSonera kommer sent inn i et marked med fallende priser. Dette kan og bør være gode nyheter for landets TV-seere.

16. mai 2006 - 15:30

TeliaSonera betaler en frisk pris på per kunde med oppkjøpet av Nextgentel. 1,9 milliarder kroner og 160.000 kunder gir en pris på nesten 12.000 kroner per kunde.

Nå koster en ADSL-linje fra 3600-4800 kroner i året, men TeliaSonera kommer inn sent i et marked som nå er veldig snart er ved et kritisk punkt.

For i mange år har bredbåndsselskapene i Norge kunnet opprettholde prisen og omsetningen sin. I stedet for å kutte prisene, har man økt linjefarten, noe som nesten er gratis for selskapene. Men det går ikke veldig mye lengre.

For nå er en vanlige ADSL-linje mer enn rask nok for de fleste vanlige kunder. Og da står ADSL-markedet foran en veiskille som vil dele både markedet og leverandørene i to:

TeliaSonera kommer inn på et tidspunkt da det snart kan snart bli mye hardere press på linjeprisene. Og den største veksten i antall nye kunder har selskapene lagt bak seg - det er tross alt bare 1,8 millioner husstander i Norge og over halvparten har nå en linje.

Men TeliaSonera har kjøpt seg ikke bare den største, men også mest avanserte bredbåndsleverandøren som har en annen mulighet. Nextgentel har kommet ganske langt i arbeidet med å bygge opp en satsningen på å servere TV og film over ADSL.

Dette er gode nyheter for norske TV-tittere. For i tillegg til sitt tunge grep i telemarkedet, forsyner Telenor også veldig mange nordmenn med TV-signal. Telenor er størst på kabel-TV, satellitt-TV og eier dessuten TV-mastnettet som kanskje skal bli digitalt.

TeliaSonera både vil og må satse sterkere på film og TV - det er den eneste muligheten de har i et marked med fallende priser. Og skal man utfordre Telenor på TV, er bredbånd den beste muligheten. For over bredbånd har man kapasitetet til ikke bare å servere dagens TV-kanaler, men la kunde bestille hva de vil når de vil. Dette går ikke over satellitt eller analoge kabelnett.

Og det er på salg av bitvis innhold det ligger store penger - å videreformidle TV3 eller NRK blir du ikke rik på. Forsøkene så langt viser at vi både på TVen og mobilen er villig til å betale godt hvis vi får velge selv.

Dessverre har Netcom og Chess-oppkjøpene så langt vist at TeliaSonera ikke konkurrerer på innovasjon og nye tjenester, men i bredbåndsmarkedet er det større konkurranse enn på mobil.

Men først vil nok mange håpe at TeliaSonera bruker penger på å rette opp de mange brukerstøtte-problemene Nextgentel har slitt med så lenge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.