TELEKOM

TeliaSonera mistenkt for rekordstor bestikkelse

Det lutfattige landet kan ha blitt plyndret for svimlende 6 milliarder svenske kroner.

KORRUPSJONSMISTANKE: Mer enn halvparten av innbyggerne i Aserbajdsjan lever under fattigdomsgrensen. Nå er TeliaSonera mistenkt for delaktighet i å ha plyndret landet for milliarder. Bildet viser teleselskapets svenske toppsjef Johan Dennelind under en resultatpresentasjon i fjor.
KORRUPSJONSMISTANKE: Mer enn halvparten av innbyggerne i Aserbajdsjan lever under fattigdomsgrensen. Nå er TeliaSonera mistenkt for delaktighet i å ha plyndret landet for milliarder. Bildet viser teleselskapets svenske toppsjef Johan Dennelind under en resultatpresentasjon i fjor. Bilde: LEIF R JANSSON / TT
NTB
27. mai 2015 - 03:47

Aserbajdsjans presidentfamilie har angivelig plyndret staten for svimlende 6 milliarder svenske kroner, ved hjelp av svenske TeliaSonera.

Det svenske selskapet har vært taus om mistanken om at det har foregått gigantiske bestikkelser i Aserbajdsjan. Men nå kan nyhetsbyrået TT, SVTs Uppdrag gransking og OCCRP, en gruppe som gransker korrupsjon, i fellesskap avslørt det som kan være den største bestikkelsessaken i svensk historie.

Tele-korrupsjon også i Usbekistan: Diktatorens datter sopte inn penger

Lisensjakt

Saken stammer fra 2008, og går ut på at et selskap knyttet til presidentfamilien overtok statens andel i teleoperasjonselskapet Azercell ved hjelp at ett av TeliaSoneras holdningsselskaper. Målet for TeliaSonera skal ha vært å sikre seg lisenser og andre tillatelser for å drive virksomhet i den tidligere Sovjet-republikken.

Eksperter som har sett på den omfattende dokumentasjonen -  årsrapporter og interne dokumenter -  mener at TeliaSonera burde ha visst bedre.

– Det kan være korrupsjon, svindel mot statlig forvaltning, underslag eller til og med tyveri, sier Einar Häckner, professor emeritus i bedriftsøkonomi og ekspert på selskapsgransking.

Les denne: Hodene rullet i Telia

Lovet å rydde opp

I 2013 gikk både TeliaSoneras toppsjef Lars Nyberg og styret av som følge av den såkalte Usbekistan-saken. Nybergs etterfølger Johan Dennelind og den nye styrelederen Marie Ehrling lovet å rydde opp en gang for alle.

Men saken fra Aserbajdsjan tyder på at ikke alt er kommet til overflaten.

Da kjøpte ett av TeliaSoneras holdingselskaper den aserbajdsjanske statens andel i teleoperatøren Azercell til kraftig underpris -  180 millioner amerikanske dollar i stedet for markedsverdien på 785 millioner dollar, som uavhengige granskere har kommet fram til at selskapet var verd.

Det innebærer en rabatt på nesten 5 milliarder svenske kroner.

Deretter avsto TeliaSonera bevisst hele oppkjøpet til fordel for en lokal partner, Cenay Iletisim, som har bånd til presidentdøtrene Leyla og Arzu Alijeva, etter alt å dømme uten at partneren behøvde å betale et eneste øre. Kjøpet blir finansiert av TeliaSoneras selskap, og den lokale partneren får betale tilbake med aksjeutbytte fra den felles virksomheten.

Så du denne? Telenor med nulltoleranse i et av verdens mest korrupte land

Stort utbytte

Den Alijeva-koblede partneren har siden 2008 fått et aksjeutbytte på cirka 2 milliarder svenske kroner. Selskapet har også ifølge avtalen rett til å bli kjøpt ut av TeliaSoneras selskap, og da gjelder den rådende markedsprisen: 6,8 milliarder svenske kroner i henhold til TeliaSoneras siste årsrapport.

Forsiktig regnet og unntatt lånet og den andel partneren hadde før privatiseringen, er forretningen i dag verd minst 6 milliarder svenske kroner for det presidentkoblede selskapet. Penger som kunne ha gått til velferd eller skoler for Aserbajdsjans befolkning.

Les også: HP tatt for korrupsjon i flere land

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Forhandlet i fire år

Konfidensielle interne dokumenter viser at TeliaSonera i hemmelighet forhandlet i fire år med minst to partnere med personlige bånd til regimet, via skallselskap i Panama. I et avtaleutkast står det at TeliaSoneras selskap vil forsikre seg om å få «alle tillatelser og lisenser som regelverket krever, før og etter oppkjøpet».

I en personlig melding framgår det at TeliaSonera vil kunne kjøpe ut sin partner «hvis myndighetene truer Azercells GSM-lisens».

Økokrimgransker Lars Hammer mener at alarmklokkene burde ha ringt for lenge siden hos TeliaSonera.

– Vi syntes det var mye i Usbekistan-saken - 2 milliarder - men det her er et beløp man bare kunne drømme om, sier han. (©NTB)

Les også: Telenor mistenker korrupsjon i datterselskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.