JUSS OG SAMFUNN

Telio kan slippe unna moms-regning

Selv om Telio får nei på sitt sveitiske moms-knep, kan selskapet slippe unna ekstra-regning.

2. aug. 2007 - 12:15

IP-telefonileverandøren Telio har over flere år bedret sine regnskaper gjennom en uklarhet og mulig smutthull i skatteloven. Dette har gitt selskapet, som sammen med Telenor er den største IP-telefoni-aktøren i Norge, en trolig viktig konkurransefordel.

Telio peker på at de bare forsøker å konkurrere rettferdig med internasjonale aktører som Skype, som ikke betaler moms.

Ved å plassere sin IP-telefoniserver i Sveits, redusers momsregningen betydelig. Det var digi.no som avdekket saken i mars 2006 og siden har Fylkesskattekontoret i Oslo jobbet med å utrede saken.

Nå truer konkurrenten Combitel med å flytte sin server utenlands de også og fakturere kundene uten moms dersom Staten ikke griper inn.

    Les også:

Fylkesskattekontoret vil ikke kommentere enkeltesaker, men på spørsmål fra digi.no påpeker fungerende fylkeskattesjef Anne Troberg viktige fakta, ikke minst for Telios eiere.

For det børsnoterte selskapet er truet av en potensielt frisk momsregning dersom de skulle få nei på sitt momsgrep. Men det er slettes ikke sikkert det blir noen regning, selv om Telio skulle tape saken, slik Post og teletilsynet vil og slik fylkesskattekontoret i utgangspunktet mener.

- Hva som skjer dersom et selskap taper en momsstrid varierer fra sak til sak, det er ikke gitt at man får et momskrav for hele perioden saken omhandler. Vi har hjemmel til å gå tilbake 10 år og kreve tilbakebetalinger. Men informasjonsskriv til en hel bransje med presiseringer er også et virkemiddel.

Det vil i såfall få umiddelbar virkning og være noe selskapene må rette seg etter uten noen overgangsfase, sier Troberg til digi.no. Hun presisrer at hun uttaller seg generelt om skatte- og momstvister, ikke om Telio spesifikt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.