Telio lokker kunder med gratis-tilbud

IP-telefoni-selskapet Telio gjør seg enda mer prisgunstig.

IP-telefoni-selskapet Telio gjør seg enda mer prisgunstig.

Norge ligger i toppen på ringepriser og fasttelefoni i Norden, konkluderer de nordiske konkurransemyndigheter. Rapporten viser at det er opptil ti ganger så dyrt å ringe mellom de nordiske landene som det er å ringe en abonnent i samme land.

Totalt ringer kunder i det norske fastnettet utlandet for rundt 450 millioner kroner i året.

Dette ønsker IP-telefoniselskapet Telio å gjøre noe med og tilbyr fra 1. november et telefonabonnement, der det er helt gratis å ringe fastnettet i hele Norden, Vest-Europa og Nord-Amerika.

Telio har vært som en komet siden oppstarten i mars i år og har allerede kapret 20.000 nye kunder. Med bredbånd i huset er det ikke nødvendig med ISDN på fasttelefonen, siden man likevel kan bruke Internett og fasttelefonen samtidig.

Telenor står dermed i fare for å miste sine fasttelefoni-kunder. Analyseselskapet Norsk Telecom spår at 400.000 Telenor-kunder vil kutte ut fasttelefonen og gå over til bredbåndstelefoni i løpet av 2005.

Telios tjeneste er som vanlig telefoni, men med den forskjell at samtalene går over bredbåndslinjen i stedet for de vanlige telefonlinjene. Det spiller ingen rolle hvilken bredbåndsleverandør man benytter. Norge har i dag rundt 550.000 bredbåndsabonnementer, og flere strømmer til.

I går meldte Telenor i tillegg at selskapet har besluttet å fremskynde ADSL-utbyggingen med ett år, slik at 90 prosent av Norges befolkning får tilgang til bredbånd allerede innen utgangen av 2005.

Dette innebærer at stadig flere kan dra fordeler av IP-telefoni og kutte ut fasttelefonen. Som fasttelefoni-kunde hos Telenor må man i dag ut med 12 kroner for en fem minutter lang samtale til Portugal. Til Spania koster tilsvarende samtale nesten fire kroner.

Telekomanalytiker Tore Aarønæs tror tilbudet fra Telio vil få stor innvirkning på konkurransesituasjonen og på prisingen av fastnett-telefoni. IP-telefoni vil bli det mest interessante telecom-produktet i Norge i 2005, mener han.

- Telio har som målsetting at alle samtaler skal være gratis, sier administrende direktør Rune Strømmen i Telio til digi.no.

Fram til nå har Telio gitt gratis tellerskritt til Norge og Skandinavia, som fra 1. november utvides til Vest-Europa og Nord-Amerika. Telio vil i tillegg gi kunder som ringer mye til land i Øst-Europa, Russland, Australia og Kina, 100 gratis minutter per måned. Sammenlignet med et vanlig abonnement hos Telenor, sparer en Telio-kunde mer enn 2000 kroner årlig.

Til toppen