Tenåring «leide ut» en million zombie-PC-er

FBI tror en tenåring har medvirket til millionsvindel ved å leie ut sitt «botnett».

Tenåring «leide ut» en million zombie-PC-er

FBI tror en tenåring har medvirket til millionsvindel ved å leie ut sitt «botnett».

I forbindelse med FBIs pågående innsats «Bot Roast» for å knekke globale nettverk av zombie-PC-er, er en tenåring på New Zealand oppsporet og avhørt, melder flere byråer og lokalaviser. Tenåringen, utelukkende kjent under dekknavnet «Akill», er ikke siktet, selv om FBI mener han har tjent godt på å gi kriminelle til et botnett han skal ha bygget opp, på anslagsvis 1,3 millioner PC-er.

Akills zombier skal ha blitt brukt til å svindel på til sammen 25 millioner dollar, mener FBI.

FBI samarbeidet med nederlandsk politi for å spore opp Akill. Lokal politi på New Zealand, nærmere bestemt i byen Hamilton, ransaket tenåringens hjem og la beslag på flere datamaskiner. Sjefen for den lokale datakrimavdelingen, Martin Kleintjes, uttalte at etterforskingen er i et tidlig stadium, og at det viktigste nå er å samle bevis.

Akill ble løslatt etter et første avhør. Ifølge Kleintjes vil han sannsynligvis bli innkalt til nye avhør. Det kan være aktuelt å sikte ham for datainnbrudd og besittelse av hackerverktøy. Strafferammen for dette er opptil ti års fengsel.

Ifølge New Zealand Herald risikerer også tenåringen å bli utlevert til USA.

Kleintjes beskriver Akill som særdeles oppvakt og svært IT-kyndig. Han har selv skrevet programvare som sniker seg forbi vanlige sperrer mot spionvare.

FBI mener Akill har samarbeidet med en 21 år gammel amerikaner, Ryan Brett Goldstein, som i oktober i år ble siktet for et tjenestenektangrep mot Pennsylvania State University i februar i fjor. Goldstein sier han er uskyldig. Han er sluppet fri etter å ha stilt 250 000 dollar i kausjon, og må stille for retten 10. mars.

I tillegg til Goldstein er ytterligere sju amerikanere siktet eller dømt i høst, i tilknytning til «Bot Roast»:

  • Adam Sweaney sa seg i september skyldig i å ha bygget opp et botnett på flere hundre tusen zombier, som han leide ut til spammere og til tjenestenektangrep.
  • Robert Matthew Bentley ble denne uken siktet i Florida for botnett-relaterte lovbrudd.
  • Alexander Dmitriyevich Paskalov ble i oktober dømt i Florida til 42 måneders fengsel for phishing mot en stor finansinstitusjon.
  • Azizbek Takhirovich Mamadjanov ble dømt til 24 måneders fengsel i samme sak som Paskalov.
  • John Schiefer erklærte seg skyldig i august i zombie-gjeting, datainnbrudd og svindel.
  • Gregory King ble i september siktet i California for spredning av ondsinnet kode. Han skal ha drevet med tjenestenektangrep mot flere selskaper.
  • Jason Michael Downey ble i oktober dømt for å ha drevet et botnett på 6000 zombier.

    Les også:

Til toppen