Tenåring lurte det amerikanske Kredittilsynet

En tenåring i USA måtte betale 285.000 dollar til Securities and Exchange Commission (SEC) etter tiltale om å ha spredd falske rykter på Internett. Likevel ser han ut til å sitte igjen med over en halv million dollar netto etter handler som ikke ble påtalt.

Fremgangsmåten er ikke ukjent: skrive positivt om penny-stocks på diskusjonsforum og via e-post for å "hausse" aksjekursen.
Securities and Exchange Commission tiltalte 16-åringen Jonathan G. Lebed forrige måned for å ha "hausset" opp penny-stocks via diskusjonsforum på Internett. Lebed, som kjøpte et stort antall aksjer i ni penny-stocks (se forklaring nedenfor), omtalte de samme aksjene i meget positive ordelag på finansielle diskusjonsforum, for å selge aksjene innen 24 timer etter at aksjekursen hadde steget.


Dette skjedde mellom 23. august 1999 og 4. februar 2000.

Lebed ble enig med SEC om å betale tilbake 285 000 dollar uten å innrømme eller nekte tiltalen. Ifølge det kjente TV-programmet 60 Minutes tjente Lebed 800 000 dollar på 16 handler som han ikke er blitt tiltalt for. Moren til Lebed sier til 60 Minutes at Lebed kjøpte en ny Mercedes Benz til familien....

Til CnetNews.com sier en talsmann for SEC at de ønsket å få tilbakebetalt noe av deres klients penger, men at de ble enige om et "cirka-tall".

Fenomenet "haussing" på Internett har tiltatt i antall de siste årene. Fremgangsmåten er enkel:

De finner en pennystock, det vil si en aksje som har en kurs som er lavere enn 10 dollar, helst så lav som overhodet mulig. I tillegg må det være forholdsvis lavt volum i aksjen for å forenkle muligheten til å "kjøre" aksjen. Så er det bare å spre positive "nyheter" om selskapet og sende informasjonen ut til flest mulig. Dette skal da gi økt interesse for selskapet og forhåpentligvis tiltagende etterspørsel av aksjen og påfølgende kursoppgang slik at de kan selge seg ut på stigende kurser.

digitoday.no har selv mottatt lignende e-post fra USA. Overskriftene er som oftest "...chance of a lifetime... great news are in the pipeline...next stock to gain 1.000 per cent....this stock is trading at 20 dollars very soon." Disse e-mailene sendes ut til et tusentalls mennesker for å lokke de til å kjøpe aksjen.

Mailene sendes selvfølgelig ut under fiktive navn. På grunn av at det er relativt illikvide aksjer (liten omsetning av aksjer) som omtales, kan økt interesse gjøre at etterspørselen tar seg opp og følgelig stiger aksjekursen. Så er det bare å selge ut med gevinst.....

Til toppen