BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tenåring med rask krypteringsløsning

En 16-årig irsk jente har utviklet en ny krypteringsmetode som er opptil 30 ganger raskere enn det utbredte RSA-systemet. Samtidig skal sikkerheten være like god.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. jan. 1999 - 11:57
Sarah Flannery, 16 år gammel irsk matematisk geni som lagde en krypteringsalgoritme 30 ganger mer effektiv enn eksisterende.
Sarah Flannery.

Den 16 år gamle skoleeleven Sarah Flannery fra Blarney i Irland har utviklet en krypteringsalgoritme som skal være opptil 30 ganger raskere enn krypteringssystemet RSA. Eller sagt med andre ord: et dokument som det tar 30 minutter å kryptere med RSA, vil kunne krypteres på 1 minutt med Flannerys metode.

Flannery skal ha startet arbeidet med metoden i mars i fjor mens hun var utplassert ved selskapet Baltimore Technologies i Dublin. Der ble hun presentert for idéen om å om å bruke 2x2-matriser hvor koeffisientene er modulo av n. n er her produktet av 2 primtall, det vil si et RSA-nummer. Dette betyr at sikkerheten er nøyaktig den samme som med en RSA-nøkkel med den samme koeffisienten. Forskjellen er at krypterings- og dekrypteringsprosessene krever kun et lite antall matrisemultiplikasjoner i stedet for koeffisienteksponentialisering, slik at operasjonene på både den offentlige nøkkelen og den private nøkkelen til sammen er like raske som en normal RSA-operasjon på den private nøkkelen. Ulempen er at begge nøklene og chifferteksten er omtrent åtte ganger lengden på koeffisienten, mens de med RSA har omtrent samme lengde som koeffisienten.

Metoden er oppkalt etter Arthur Cayley, som blir regnet det nittende århundrets matriseekspert ved Universitet i Cambridge, og Michael Purser, en kryptografiekspert ved Trinity College i Dublin som var den som presenterte idéen om metoden for Flannery og inspirerte henne til å arbeide videre med den.

Cayley-Purser-algoritmen skal være velegnet til bruk sammen med blant annet e-post og elektronisk handel, ikke minst fordi ventetiden på krypteringen og dekrypteringen blir mye kortere enn ved bruk av RSA.

Sarah Flannery har også tidligere gjort seg bemerket innen arbeid med krypteringsteknologi. Blant annet har hun vunnet prosjektkonkurranser arrangert av Intel og American Mathematics Association.

Selv om mange vil mene at Flannery er genial, ønsker hun ikke å bli sett på som noe geni eller vidunderbarn. Hun gjør det bra på skolen, men har også andre interesser, slik som musikk, basketball og fotball. Hun har også lilla belte i karate.

(Kilder: Baltimore Technologies, Intel, BBC News, Reuters)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.